130820772_ABFweb
130820772_ABFweb

Edward: ‘Undercover en ik kunnen niet zonder elkaar’

Nieuws

We raken maar niet uitgepraat over het Oranje feestje in Aken de afgelopen weken. Maar niet enkel de hippische media blijven schrijven: het sportblad Helden hield een openhartig en humoristisch interview met dressuurruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud. 


Dat het EK ontzettend succesvol was voor de Nederlandse ploeg is een understatement. Naast alle medailles ontvingen de Nederlanders ook nog een extra onderscheiding wegens het winnen van de meeste medailles. “Haha, dat was wel grappig,” lacht Hans Peter Minderhoud. “De Duitsers, die meestal de meeste medailles winnen, hadden voorgesteld om een soort extra prijs uit te reiken aan het land dat het meeste eremetaal had verzameld. Ze dachten dat zij die prijs wel even op zouden halen, maar dat liep toch even anders,” vertelt Hans Peter aan het magazine Helden.

Publiek klapte niet


Op de vraag of er grote rivaliteit tussen de Duitsers en Nederlanders is antwoordt Edward: “Niet tussen de ruiters hoor. Bij ons gaat het er sportief aan toe.” Hans Peter voegt daar aan toe: “Het publiek is minder sportief. Mensen klapten gewoon niet toen wij onze ereronde door het stadion maakten. Echt heel bizar is dat.”

Held van de maand


Het blad Helden mag Edward een prachtig kunstwerk van Frank E. Hollywood overhandigen, aangezien de ruiter verkozen is tot Held van de Maand. Edward neemt de prijs samen met Undercover in ontvangst. Het kunstwerk dat Edward heeft gekregen, krijgt een mooi plekje. “Het is een prijs voor ons allebei. Ik kan niet zonder Undercover en Undercover niet zonder mij.”

Knuffelen


Of Undercover ook geknuffeld wil worden? Edward: “Niet altijd. De ene keer wel. Paarden hebben een eigen karakter, dat blijft natuurlijk altijd speciaal. De ene keer is het leuk; de andere keer is het zo van: ‘nu even niet’. Het zijn wat dat betreft net mensen. Bij Undercover zit er meer pit in dan bij Totilas. En hij reageert meer op geluid, Totilas deed dat minder. Eigenlijk maakt dat het wat moeilijker met Undercover.”

Totilas


Edward vertelt dat hij Totilas in Aken even gezien heeft. Of Totilas hem dan ook herkent, weet hij niet. “Het is natuurlijk alweer vijf jaar geleden dat hij weg is. Totilas blijft altijd een speciaal paard. Maar nu hebben we zoveel goeie andere paarden, dan moet je dat loslaten en verder gaan.” Over de vraag of hij Totilas wel weer op stal zou willen hebben moet Edward lang nadenken. “Ja, ik denk het eigenlijk wel. Je bedoelt dat hij hier dan van zijn oude dag kan genieten, toch? Ja, dat zou ik wel willen. Maar ik weet ook dat dat nooit zou gebeuren.”

Lees het hele interview met Edward en Hans Peter hier.

Bron: Helden Online