130530142_ABFweb (1)
130530142_ABFweb (1)

Landelijke burgerwacht en drone tegen paardenbeulen

Nieuws

In een ultieme poging de paardenbeul(en) een halt toe te roepen wordt een landelijke burgerwacht opgericht. Daarbij wordt met een drone ook vanuit de lucht de oorlog verklaard aan de paardenbeulen. De teller van het aantal mishandelingen staat alleen dit jaar al boven de honderd, maar de dader of daders zijn nog altijd niet gevonden.


Momenteel zijn er op diverse plekken in ons land burgeriniatieven opgezet, maar de Enschedeër Henk ten Napel neemt het voortouw voor een overkoepelende landelijke burgerwacht. Ten Napel, voorzitter van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren, was ook ooit betrokken bij de klopjacht op de beruchte ‘Beul van Twente’.

Burgerwacht


“De politie houdt er rekening mee dat dit het werk is van één dader, maar gezien de locaties en het feit dat zich wel eens meerdere mishandelingen in één nacht hebben voorgedaan, staat voor ons vast dat er meerdere ziekelijke geesten actief zijn. Eventuele copycats of lieden die elkaar via internet ophitsen.” Daarom is het van groot belang dat het onderzoek landelijk wordt gecoördineerd, meent Ten Napel. “Maar voor de politie heeft dit blijkbaar geen prioriteit. Je kunt dan wel achter paardenbeulen aan rennen, maar dan ben je telkens een stap te laat. We gaan daarom met de landelijke burgerwacht met behulp van een drone buitengebieden in beeld brengen. Kijken waar zich de risicolocaties bevinden en vervolgens heel gericht patrouilleren.” Deze tactiek werd eerder toegepast bij de klopjacht op de ‘Beul van Twente’. Intussen hebben zich meerdere vrijwilligers aangemeld voor de landelijke burgerwacht. “Ik hoop dat zij op hun beurt eigen groepjes oprichten die onder de landelijke burgerwacht opereren”, aldus Ten Napel. Al over enkele weken gaat de landelijke burgerwacht op pad.

Drone


“We gaan met een drone boven de weilanden vliegen om te kijken of er overeenkomsten zijn tussen de weilanden waar paarden mishandeld zijn. We kijken dan vooral naar bossage, toegangswegen, vluchtwegen en hoe de weilanden eruit zien,” verklaart Ten Napel. Er wordt voorzichtig gevlogen met de drone, zodat de paarden er aan kunnen wennen en niet op hol slaan.

Recordaantal mishandelingen


Nederland werd deze zomer opgeschrikt door een recordaantal gevallen van paardenmishandeling. Alleen al voor dit jaar staat de teller op ruim 100, waarvan in minstens 30 gevallen nader onderzoek aantoonde dat er sprake is van opzet. Terwijl het in 2013 en 2014 nog ging om in totaal 38 incidenten.

Bekijk hier een video-reportage.

Bron: Telegraaf