vos detail hoofd oog
vos detail hoofd oog

200 euro boete voor verwaarlozing paarden

Nieuws

Paarden verwaarlozen mag natuurlijk niet. Toch heeft R.J. uit Zevenaar, in de ogen van de politierechter, niet goed voor zijn viervoeters gezorgd. Daarom kreeg de man een boete opgelegd van 200 euro. Dat schrijft De Stentor.


In maart 2013 werd de politie meerdere keren gebeld met een melding van een ‘erg vermagerd en zwak’ paard. J. erkenden in de rechtbank dat het ‘geen mooi gezicht’ was, maar zei dat het paard van de dierenarts naar buiten moest om aan te sterken.

Het paard zou besmet zijn met rode bloedworm en daar te laat voor zijn behandeld. J.: “Mijn veearts dacht aan koliek en was daarmee bezig. Na vijf dagen vond ik dat het te lang duurde en haalde er een andere dierenarts bij. Die constateerde bloedworm.”

De man zou nog een ander doodziek paard naar de dierenarts hebben gebracht om hem vervolgens een paar dagen in de trailer aan zijn lot over te laten. J. ontkent dat. “Die had een darmperforatie en ik wilde hem laten inslapen. De dierenarts weigerde, omdat hij dat zonde vond voor een paard uit zo’n goede bloedlijn.” Uiteindelijk werd het paard toch uit zijn lijden verlost. J. zegt behoorlijk te zijn geschrokken toen de politie kwam en zijn paarden meenam.

Volgens de officier van justitie hadden de paarden van J. onvoldoende gras, vers voedsel en water. Tevens lag de wei waarin de dieren liepen vol met ontlasting met daarin rode bloedworm. De dieren hadden hoefproblemen, koorts, worminfecties, schurft en ze waren ernstig vermagerd. Daarom heeft de politierechter uiteindelijk ook besloten de man een boete op te leggen voor verwaarlozing van de paarden.

Bron: De Stentor