140823830_ABFweb
140823830_ABFweb

Vier uur kletsuur!

Nieuws

Vroeg jij je altijd al af wat Anky van Grunsven vroeger wilde worden? Of welke vreemde opmerkingen Hans Peter Minderhoud te horen kreeg van niet-paardenmensen? In deze serie vragen we bekende ruiters het hemd van het lijf! We gaan kletsen met Anky van Grunsven, Jeroen Dubbeldam, Hans Peter Minderhoud, Tim Lips, Diederik van Silfhout en Britt Dekker!
Welke les uit het dagelijks leven neem je mee in je sport?Britt Dekker:


“Met de gevoelens van mensen moet je altijd geduldig en voorzichtig omgaan. Op je werk kun je ook niet iemand dwingen: ‘Doe verdorie dit even voor me’. Dat werkt net zo bij paarden. Dat is een les die ik meeneem in de sport. Het moet wel leuk blijven voor het paard. Soms zie ik op evenementen paarden echt ongelukkig kijken. Maar kijk naar Valegro, klein en een beetje dik en superblij! Hij werd op Jumping Amsterdam getraind met een trensje en een lage neusriem, heel vriendelijk!”Tim Lips:


“Duidelijk zijn. Daar houd je het het langst mee vol. In het dagelijks leven maak je duidelijke afspraken met collega’s, klanten, familie, etc. En ook naar je paard toe moet je duidelijk en consequent zijn. Ook vind ik het belangrijk dat je een duidelijk doel hebt wat je nastreeft, zowel in de sport als in het dagelijks leven (zakelijk bijvoorbeeld).”Diederik van Silfhout:


“Blijf altijd jezelf en zoek daar eerst de fout. Mensen die anderen de schuld geven of het paard de schuld geven komen niet ver in het leven. Een paard gaat niet expres in de ring fouten maken, zo zit het beest niet in elkaar. Zoek de fout dus altijd bij jezelf. Misschien moet je beter trainen of je zenuwen onder controle zien te krijgen.”
Hoe verwen jij je paard?Britt Dekker:


“Eigenlijk ben ik altijd langer aan het borstelen en knuffelen dan aan het rijden. In de winter zet ik Eve altijd lekker onder het solarium tijdens het poetsen. Een tijdje terug had ik minder tijd en kwam ik alleen om te rijden. Nu rijd ik de ene dag, ga ik de andere dag een stukje wandelen of ren ik met Eve aan het halster door de bak. Je merkt dat je echt een band opbouwt als je meer doet dan rijden alleen. Ze kriebelt me altijd ook lekker terug tijdens het poetsen.”Jeroen Dubbeldam:


“Als je gewoon altijd op een respectvolle manier met je paard omgaat, is dat voldoende. Ik kan hem wel ineens een massage gaan geven, maar of hij daar nou echt veel blijer wordt, dat weet ik niet. Wees altijd respectvol en eerlijk naar je paard, of je nu hebt gewonnen of verloren.”Hans Peter Minderhoud:


“Zo nu en dan geef ik een lekker appeltje of suikerklontje. Ik geloof niet dat je ze echt verwent door ze bijvoorbeeld een weekje vakantie te geven. Een paard zal niet denken: ‘Nou nou, wat een verwennerij die afgelopen week’.