martingaal
martingaal

Gebruik van martingaal wellicht positief voor beginnende ruiters

Nieuws

Het gebruik van een martingaal door beginnende ruiters kan de teugelspanning aanzienlijk verminderen en resulteert in meer constante druk, schrijft Horsetalk. Volgens de Britse onderzoekers Hayley Randle en Megan O’Neill vermindert het gebruik van een martingaal de kans op een onsuccesvolle trainingsuitkomsten.


Teugels worden universeel geaccepteerd als manier om te communiceren met het paard. Druk en het loslaten van de teugels is essentieel in het leerproces van het paard. Daarnaast is het ook fundamenteel voor een effectieve training.

Volgens de onderzoekers worden hulpteugels, zoals een martingaal of slofteugel, vaak gebruik om het gedrag van het paard te controleren en de veiligheid van de ruiter te vergroten. Ze zeiden dat hulpteugels de potentie hadden aversief te zijn als er verkeerd mee wordt omgegaan, waardoor het welzijn van het paard in gevaar komt.

Volgens Randle vinden beginnende ruiters het lastig om mee te gaan met de beweging van het paard en steunen ze op de teugels voor stabiliteit. Dit resulteert in flinke en wisselende teugeldruk, wat tot verwarring leidt bij het paard. Ook de ruiter wordt er uiteindelijk niet beter van.

Randle en O’Neill bestudeerden zes beginnende ruiters die op een volte reden, in stap en draf. Dit deden ze drie keer. Tijdens elke gang reden de ruiters zonder martingaal, met een gewone martingaal en met een Ierse martingaal. De onderzoekers maakten gebruik van teugeldrukmeters om de druk te meten.

De resultaten lieten zien dat het gebruik van een martingaal de teugeldruk aanzienlijk vermindert en resulteert in een meer consequente teugeldruk.

Bron: Horsetalk