150715062_ABFweb (Large)
150715062_ABFweb (Large)

Test je mest!

Nieuws

Dagelijks stort er diverse keren een paardenvijg ter aarde met een totaalgewicht van bijna 23 kilogram per paard. Dat onwelriekende hoopje vertelt je heel wat over de gezondheid van jouw paard. Hoe is het met de drol van jouw paard gesteld? Een mesttest.



Test je mest!


[gravityform id="1046" title="false" description="false"]

1 of meer punten:


Idealiter is paardenpoep groenig van kleur, hoewel de kleur kan worden beïnvloed door wat je paard eet. Lagere kwaliteit ruwvoer zorgt bijvoorbeeld voor een bruiniger tint, terwijl bietenpulp de paardendrol van een roodbruin gloedje kan voorzien. Paardenpoep moet in losse, iets vochtige keutels uiteen vallen. Droge, harde keutels kunnen wijzen op een vochttekort. Verstrek meer water en houd in de gaten of zich geen kolieksignalen voordoen. Wormen ontdekt? Geen nood, maar haal wel een ontwormingskuur in huis. Onverteerde stukken of lange stengels in de mest kunnen een teken zijn van kauwproblemen, maar misschien bant een betere kwaliteit voer dit verschijnsel al uit. Een aantal redenen om je dierenarts te bellen zijn waterdunne ontlasting – vooral in combinatie met koorts of verhoging - , vijgen als koeienvlaaien, een verminderde drolproductie of problemen bij het produceren van de mest. Normaliter doet een paard een seconde of vijftien over het daadwerkelijke poepen. Duurt dit aanzienlijk langer, dan zit er mogelijk een blokkade. De dierenarts kan hierbij uitkomst bieden.

0 punten:


Heb je alleen maar ‘juist’ geantwoord? Gefeliciteerd! Jouw paard produceert de perfecte drol. Dit klinkt misschien gekscherend, maar heeft een serieuze ondertoon. Paardenpoep is namelijk een heel aardige indicator voor een goede gezondheid. Blijf de mest van je paard regelmatig controleren. Zie je op een dag iets dat je niet vertrouwt? Raadpleeg dan je dierenarts.

Meer lezen over mest? Pauline Nispen-Knols legt hier uit hoe je worminfecties kan voorkomen door mestonderzoek.