grazen
grazen

Zijn hoefbevangen paarden gulziger?

Nieuws

Zijn paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid de paardenequivalent van mensen die teveel taart eten? Het antwoord is nee. Een Britse studie heeft ontdekt dat hoefbevangen paarden niet gulziger zijn dan hun gezonde soortgenoten, schrijft Horsetalk.


De onderzoekers - Jo-Anne Murray van de Universiteit van Glasgow en R. Harrison, van de Universiteit van Edinburgh - gebruikten zestien pony’s die onder de zorg staan van World Horse Welfare. Acht van de pony’s had een geschiedenis met hoefbevangenheid, de andere acht waren gezond.

Volgens de onderzoekers is een mogelijke trigger van hoefbevangenheid de grasiname. Eerdere onderzoeken keken naar de grasiname van gezonde dieren, maar er werden weinig vergelijkingen gemaakt tussen dieren met en zonder een geschiedenis met de aandoening, merkten Murray en Harrison op.

Ze keken naar de grasiname gedurende 24 uur per dag van zestien pony’s van Britse rassen. De studie werd uitgevoerd in juli, gedurende twaalf dagen. Alle paarden graasden onder dezelfde omstandigheden.

De pony’s graasden wel in weilanden waar het aantal kruiden laag was, om het risico van de pony’s met een geschiedenis van hoefbevangenheid te beperken. Het gras was tussen de 1 en 2 centimeter hoog en bestond uit 124 droge stof per hectare. Van beide groepen werd de mest onderzocht en hun grasiname berekend.

Murray en Harrison ontdekten dat de inname van droog materiaal per kilogram lichaamsgewicht voor alle pony’s laag was. Er was tussen de groepen geen duidelijk verschil in inname. “Nader onderzoek is nodig om te kijken hoe het zit wanneer er meer kruiden in het weiland aanwezig zijn”, concludeerden de onderzoekers.

Bron: Horsetalk