Gouden koets1
Gouden koets1

Betogingen tegen Gouden Koets

Nieuws

Enkele tientallen mensen hebben zaterdag op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen het gebruik van de Gouden Koets, schrijft de NOS. De betoging was georganiseerd door de actiegroep De Grauwe Koets. De demonstranten eisen dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima op Prinsjesdag niet meer in de Gouden Koets naar de Staten-Generaal rijden. Volgens hen is een paneel op de koets racistisch.

[caption id=”attachment_46354” align=”alignright” width=”451”] Het betreffende paneel.[/caption]

Het gaat om het tafereel ‘Hulde der Koloniën’. Het is een afbeelding van halfnaakte donkere mensen die ‘de Nederlandse maagd’ onderdanig goede gaven aanreiken. Dat is niet meer van deze tijd, vinden de demonstranten. Ze vinden dat de Gouden Koets in een museum thuishoort.

De afgelopen twee weken stond de koets toevallig even in een museum, op het evenement Paardenkracht & Autopracht op Paleis Het Loo kon men de koets van dichtbij bekijken. Alleen waren nou juist die bewuste ‘koloniale panelen’ niet te zien. Die zijde van het rijtuig was in de paleisstallen naar de muur gekeerd. Of dat een inhoudelijk gemotiveerde keuze was, wilde een woordvoerder van het museum niet zeggen. Ook op tekstbordjes werd over de decoraties met geen woord gerept.

Onder bezoekers leek het meest besproken onderwerp overigens de aangekondigde restauratie van de koets. Over de prijs hiervan gaan de wildste getallen rond, de werkelijke kostenraming wil de RVD niet bekendmaken.De protesten tegen de omstreden afbeelding die hier buiten beeld blijft, noemen veel bezoekers desgevraagd ‘overdreven’ en ‘vergezocht’.

De Gouden Koets is dit jaar met Prinsjesdag nog te zien. Daarna wordt de koets gerestaureerd en zal hij drie tot vier jaar niet gebruikt worden voor de rijtoer op de derde dinsdag in september.

Bron: NOS/ Trouw / Horses
gouden koets