neusriem hoofdstel
neusriem hoofdstel

FN haalt uit naar dierenarts Tönnies

Nieuws

De Duitse dierenarts Kirsten Tönnies gooide afgelopen weekend een fikse knuppel in het Duitse hoenderhok door een open brief te publiceren over haar waarnemingen op de Bundeschampionate. De dierenarts maakte onderdeel uit van de jury die namens het ministerie van landbouw een prijs voor diervriendelijkheid toekende. De Duitse ruitersportorganisatie FN distantieert zich in een reactie zeer nadrukkelijk van dr. Tönnies en haar waarnemingen.


“Aan de ene kant ben ik dankbaar vanwege uw brief”, schrijft secretaris-generaal Sönke Lautenbach van de FN. “Juist extreme meningen versterken het debat over de juiste manier van rijden. Aan de andere kant ben ik getroffen door de lichtvaardigheid waarmee u uw waarnemingen in een openbare brief opsomt. Waarnemingen die niet worden gedeeld door veel andere mensen die met u hebben gewerkt. Waarnemingen die deels helemaal niet waar zijn.”

Strakke neusriem


Volgens Lautenbach klopt er niets van Tönnies’ vaststelling dat veel neusriemen erg strak aangesnoerd waren (en dat dit tot opgezwollen bloedvaten leidde). “Verschillende juryleden hebben zich tijdens het evenement al van u gedistantieerd”, schrijft Lautenbach, met een verwijzing naar het feit dat dr. Tönnies een half uur te laat kwam en vervolgens gelijk een paar latex handschoenen aantrok om hoogstpersoonlijk alle paarden aan een veterinaire controle te onderwerpen. “Onze poging faalde om u duidelijk te maken dat dit niet de taak was van ons als jury (van de diervriendelijkheidsprijs), maar tot de verantwoordelijkheid van de stewards en toezichthoudende juryleden behoort”, schrijft Cord Wassmann die samen met dr. Tönnies in de jury zat en in de open brief van Tönnies danig over de hekel wordt gehaald.

Optoming


FN-baas Lautenbach stelt in zijn reactie nog dat de optoming van het paard van Eva Bitter volstrekt reglementair was. En dat Tönnies’ collega’s in de diervriendelijkheidsjury Eva Bitter juist wilden voordragen voor de prijs. “Hieruit blijkt maar weer dat uw waarnemingen sterk afwijken van die van de gekwalificeerde officials”, aldus Lautenbach.

Lees hier de volledige brief van de FN.

Bron: Horses