NK vlechten
NK vlechten

Ymke Poppe winnares NK Vlechten

Nieuws

“Als ik vierde was geworden was ik al blij geweest, het is zo gaaf om hier te zijn. Maar dat ik dan ook nog win, dat had ik niet verwacht! Ik ben echt heel blij!”, straalt Ymke Poppe, de kersverse Nederlands kampioene paarden vlechten. Ze werd vanmiddag tijdens Horse Event uitgeroepen tot winnares door de jury bestaande uit Ellen Schuthof van Stal El Paradiso, de speciaal voor Horse Event uit Italië overgevlogen dressuuramazone Jolanda Adelaar en de Franse Grand Prix-amazone Alizee Froment.
[caption id=”attachment_46710” align=”alignright” width=”300”] Juryoverleg met Alizee Froment, Jolanda Adelaar en Ellen Schuthof[/caption]

De 16-jarige Ymke had voor het NK de pas 5-jarige Tinker Rifna van manege De Zwaanhoek in Koudekerke meegenomen. “In de manen heb ik een dubbele hengstenvlecht gemaakt met vier plukken, waarvan één een paars lint. Het einde heb ik afgewerkt met een watervalvlecht”, legt Ymke uit. “Ik was heel blij dat we een half uur extra hadden. Nu had ik ook tijd om in de staart niet alleen een zogeheten ‘zipper’ met paars lint te vlechten, maar kon ik deze ook afwerken met een carrouselvlecht. En ik heb een vissegraat in de voorpluk gemaakt, uiteraard afgewerkt met een paarse strik.” Alizee Froment vertelde namens de jury dat Ymke vooral opviel door haar originaliteit. “Haar Tinker is heel strak ingevlochten met verschillende vlechttechnieken. Vooral de vlecht in de staart is heel opvallend. Door haar originele ideeën is ze een heel terechte winnares!”

[caption id=”attachment_46707” align=”alignleft” width=”193”] Ymke vlocht ook de staart prachtig in![/caption]

Ymke kreeg het vlechten met de paplepel ingegoten. Als jong meisje leerde ze het maken van de ‘gewone’ invlecht van haar moeder. Ze was zo enthousiast dat ze daarna aan het experimenteren sloeg met paarden. “Ik kijk bijvoorbeeld filmpjes op YouTube om ideeën op te doen.” Vorig jaar ontdekte ze tijdens Horse Event het bestaan van het NK Vlechten. “Toen deed ik mee met de verkiezing ‘manegepony van het jaar’ en zag ik dat er een NK was. Daar kwam ik op het idee om dit jaar zelf mee te doen.”

“De eerste keer de Bit-piste binnenlopen met de kennismaking was ik heel erg zenuwachtig. Maar toen ik eenmaal rondliep ging dat over. Met het vlechten viel het mee. Ik was eigenlijk minder zenuwachtig dan ik had verwacht. De prijsuitreiking was wel heel spannend. Elke keer dat mijn naam niet werd gezegd dacht ik ‘Fjoe!’. Ik bleef uiteindelijk als winnares over!” Ymke was na afloop vooral heel lovend over het gedrag van haar paard Rifna. Ze had speciaal shetlandmaatje Toffi - ook netjes ingevlochten - meegenomen, maar dat bleek nauwelijks nodig te zijn. “Ik ben heel trots op haar. Ze heeft zich keurig gedragen. Ik had haar gekozen omdat ze heel lange mooie manen heeft en een prachtige volle staart. Bovendien ken ik haar heel goed omdat ik haar al van jongs af aan ken en ik rijd haar regelmatig op de manege. Ze is nog wel jong, dus ik had verwacht dat ze onrustig zou zijn. Maar Rifna was zo braaf!”

De jury was ook zeer positief over de nummer twee van het NK Vlechten. Maaike van Daal maakte met een bijzonder ingenieus in elkaar gedraaid vlechtwerk grote indruk op de jury. De derde plaats was voor Kelly Engel, die zelfs de sokken van haar Tinker had ingevlochten. De vierde plaats was voor Bianca Baaiman, die zelfs van de korte manen van haar paard nog een waar kunstwerkje wist te maken.

Bron: Bitmagazine.nl
_N8Q1105
_N8Q1187