Gouden koets1
Gouden koets1

Gouden Koets ondanks slecht weer gewoon mee in stoet

Nieuws

De Gouden Koets rijdt vandaag - ondanks de slechte weersvoorspellingen - gewoon mee. De Telegraaf schrijft dat de ruiters en lakeien hun gebruikelijke galatenue zullen dragen en dat hun pluimen en kwasten niet worden afgedekt met plastic.


“Buien met straffe zuidwestenwind”, luidt de voorspelling. “Op verschillende plaatsen krachtige tot harde wind. Kans op zware windstoten.” Hoe dan ook: “De Gouden Koets rijdt”, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst gisteravond.

Nuchter laat de Haagse politie weten: “Onze paarden lopen wel vaker door de regen. En onze mensen ook. “Geen doorzichtige plastic regenjassen of stemmige poncho’s. “Bij slecht weer verandert er ook bij ons helemaal niets”, zegt woordvoerder Steven Komba namens de marechaussee. “Of het nu stormt, regent of hagelt, wij rijden gewoon in rotten van vier achter de Gouden Koets”, verzekert Haike Blaauw van de ere-escorte cavalerie.

De problemen ontstaan pas na afloop. “De tressen die gaan trekken, als ze nat worden”, weet Blaauw. “Die moeten van de uniformen worden gehaald en er weer worden aangenaaid.” Alles moet voorzichtig gedroogd en het metaal van sabels, tuigage en knopen moet weer opgepoetst. Bij de cavalerie is het een klusje voor de vrijwilligers van de zogenoemde Beheergroep. “Maar die heeft er een jaar voor”, klinkt Blaauw opgeruimd.

Vanwege de restauratie wordt de Gouden Koets vanaf volgend jaar op Prinsjesdag vervangen door de pas opgeknapte Glazen Koets. De gemeente Den Haag verwacht dat er meer mensen naar de stad komen dan gebruikelijk, om deze rit van het bekende staatsierijtuig mee te maken.

Kijk hier voor een filmpje. 

Bron: Telegraaf