konik
konik

Zorg over massasterfte in Oostvaardersplassen

Nieuws

Vereniging Het Edelhert waarschuwt in een brandbrief aan de Tweede Kamer voor nieuwe massasterfte in natuurgebied Oostvaardersplassen. Vorig jaar omstreeks deze tijd sloeg Vereniging Het Edelhert ook alarm.


Volgens voorzitter Jozef Linthorst gaan bij ongewijzigd beleid de eerst komende strenge winter minstens tweeduizend van de vijfduizend dieren in het gebied dood. De Tweede Kamer moet donderdag knopen doorhakken over het beheer en welzijn van de grote grazers in het natuurgebied. De uitkomst is cruciaal voor de toekomst van het gebied.

Het Edelhert wil dat het aantal grote grazers wordt teruggebracht tot ‘normale aantallen, in evenwicht met het natuurlijk voedselaanbod en de beschutting die dieren in het gebied kunnen vinden’. Al jaren is er discussie over het beheer en vooral het dierenleed dat hierdoor ontstaat. De Tweede Kamer is er klaar mee. Toch wil verantwoordelijk staatssecretaris Sharon Dijksma op de oude voet verder gaan: verzwakte dieren afschieten om te voorkomen dat ze verhongeren. Adviezen om het aantal grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten) in het gebied te verminderen, legt ze vooralsnog naast zich neer.

Bron: De Stentor