mager dierenleed
mager dierenleed

Tips om een verwaarloosd paard op de been te helpen

Nieuws

Het zou natuurlijk niet moeten gebeuren, maar helaas is de werkelijkheid anders. Paarden worden wel eens verwaarloosd. Gelukkig zijn er mensen die zich om de verwaarloosde dieren bekommeren, maar hoe doe je dat? Equimed geeft tips om een verwaarloosd paard weer op de been te helpen.



Dierenarts


Sommige verwaarloosde paarden dragen vervelende ziektes met zich mee. Zorg ervoor dat een dierenarts het paard goed onderzoekt. Heeft het paard bepaalde ziektes? Daarnaast kan de dierenarts ook vaststellen hoe oud het paard ongeveer is en welk geslacht het is. Mocht je ook andere paarden op stal hebben, kun je er over nadenken om het paard in quarantaine te zetten, om te voorkomen dat hij eventuele ziektes die hij met zich meedraagt niet aan je gezonde paarden doorgeeft.

Voeren


Volgens Equimed gebeurt het vaak dat mensen die een verwaarloosd paard onder hun hoede nemen het paard in een keer veel hooi en voer geven. Zoveel als hij zelf wil. Maar die vriendelijkheid, kan er juist voor zorgen dat het paard het toch niet overleeft. Als je een paard in een keer weer te veel calorieën geeft, kan dat leiden tot problemen met het metabole systeem van het dier, maar ook tot hart- en ademhalingsproblemen en zelfs tot nierfalen. Dat wil je uiteraard voorkomen bij een zwak dier.

Om zo’n paard toch veilig te voeren, begin je met meerdere keren per dag (bijvoorbeeld 6 keer) een zeer kleine hoeveelheid hooi. Zo kan het paard wennen aan de calorieën die hij nu krijgt. Dit doe je de eerste drie dagen. Daarna ga ja langzaam de hoeveelheid ruwvoer die je paard per keer krijgt vergroten en het aantal keren dat je het paard per dag voert afbouwen. Na een dag of 6 moet het paard in het ‘normale’ ritme van het voeren komen. Door op deze manier het voeren op te bouwen, geef je het paardenlichaam de tijd om te wennen aan het voer en rustig weer op kracht te komen.

Soms verwennen we paarden wel eens met wat lekkers. Wortelen, appels, paardensnoepjes… Hoe graag je het verwaarloosde paard ook wil verwennen, het is beter om dat de eerste twee weken niet te doen. Zorg eerst dat het lichaam van het paard goed kan omgaan met het ‘gewone’ voer. Pas als dat goed gaat, kun je kijken of je het paard zo nu en dan eens wat lekkers kan geven.

Naast eten moet een paard natuurlijk ook drinken. Het is zeer belangrijk dat het paard altijd de beschikking heeft over schoon, vers drinkwater. Let er wel op dat het water niet te koud is.

Aandacht


Hoewel het voerbeleid natuurlijk van groot belang is voor de gezondheid van het paard, is er nog een belangrijk punt waar je op moet letten als je een verwaarloosd paard verzorgt: aandacht en liefde. Een verwaarloosd paard komt er niet bovenop als je hem in een stal zet en voert. Poets het paard regelmatig uitgebreid en maak korte wandelingen met hem. Hierdoor leert het paard om mensen weer te vertrouwen. Bouw het rustig op. Eerst wat meer korte wandelingen en die maak je steeds langer en minder vaak. Zo kun je ook opbouwen richting het eventueel rijden van het paard.

Op de goede weg


Gemiddeld begint een paard dat verwaarloosd is na een week of twee op te knappen. Je merkt dan bijvoorbeeld dat hij attenter is met zijn oren, dat hij zijn hoofd in een natuurlijkere houding houdt en dat hij nieuwsgieriger is.
Voordat het gewicht van het paard een beetje beter is, ben je echter wel een maand of drie tot vijf bezig.

Bron: Equimed