Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden

Horseboarding IJmuiden, Bit was erbij!

Nieuws

Gisteren was het dan zover, het eerste wereldkampioenschap Horseboarding ging op het Kennermerstrand te IJmuiden van start. Horseboarding is een vorm van wakeboarden, maar dan met paarden. De surfers lieten verschillende trucs in het water zien, terwijl zij werden voortgetrokken door tien razend enthousiaste Tinkers.


Het gloednieuwe evenement werd op Facebook al groots aangekondigd. Iedereen die zichzelf ervaren genoeg vond om mee te doen, kon zich gratis inschrijven als freestyle wakeboarder. De organisatie zorgde voor tien sterke Tinkers en vijftien enthousiaste ruiters.

Eb


Om 17:10 uur hadden zich al een aantal prachtige Tinkers met hun ruiters op het brede strand van IJmuiden verzameld. Ruiter en paard konden zo al even het wedstrijdterrein verkennen. Ter hoogte van een gezellig drukke strandtent met de bestickering ‘First World Cup Horseboarding’ was een galopbaan afgezet met geel/zwart-lint. Een drietal schansen te midden van de zandbaan viel erg op, gezien het water van de zee nog meters ver weg was. Het was dan ook nog even wachten op het tij. Rond 18:20 uur kwam het water omhoog en daarmee galoppeerde de eerste Tinker met z’n oortjes naar voren door de branding.

Actie!


Een gaaf spektakel ging van start: stoere Tinkers crosten één voor één door het water, met een minstens zo stoere wakeboarder achter zich aan. Eenmaal bij de finish aangekomen was de kick van ieders gezicht af te lezen: de ogen van ruiter, boarder én paard glunderden in de rode avondzon. Met een galopje over het zand keerden ruiter en paard  terug naar de start, om weer achterin de rij aan te sluiten. De oefenrondes werden spectaculair afgesloten door een rengalop met de hele kudde langs het water.

Backflips


Het was oppassen dat je zelf geen natte voeten kreeg, want door alle spektakel had niemand door dat het water inmiddels bijna tot aan het afzetlint stond. Tijd om te verplaatsen dus! De organisatie gebaarde iedereen meters naar achteren te gaan, en het lint werd net zo makkelijk mee verplaatst. Het waters sloot zich om de houten schansen, en de euforie van deelnemers en toeschouwers was op z’n top: het kampioenschap kon nu écht beginnen! Alle aandacht was nu gevestigd op de jongens en meiden op de boards. De paarden galoppeerden zelfverzekerd door het water, langs de smalle hellingen. Wakeboarders bewogen snel maar soepel op de schansen af, roetsjten erover om af te sluiten met een perfecte achterwaartse salto, een zogenaamde ‘backflip’.

Eten en dansen


Het horseboarden ging door tot na een prachtige zonsondergang. Na uitspraak van de jury was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een uitgebreide barbecue. In de strandtent van The First World Bup Horseboarding werd er nog een feestje georganiseerd voor iedereen die de spieren warm wilde houden (of krijgen).

Vervolg


Of we met onze paarden (of wakeboards) kunnen gaan oefenen voor een ‘Second’ World Cup Horseboarding, heeft de organisatie nog niet laten weten, maar wij kijken uit naar een vervolg! En ondertussen, genieten we nog even na met de beelden.

[gallery size=”medium” link=”file” ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0218x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0199x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0193x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0164x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0158x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0151x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0102x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0076x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0138x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0066x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0037x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0253x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0176x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0135x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0129x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0074x.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/09/DSC_0050x.jpg|” orderby=”rand”]
Horseboarding IJmuiden
Alle Tinkers, Horseboarding IJmuiden
Een wakeboarder ontdoet zich van de touwen, Horseboarding IJmuiden
Alles werd vastgelegd, Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Ereronde, Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Het zand zat overal, Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Van sport krijg je dorst, Horseboarding IJmuiden
Een backflip vanaf de schans, Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
Horseboarding IJmuiden
8625591