Scan
Scan

Fotomoment van... Bianca Schoenmakers

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar een bijzondere gebeurtenis uit zijn paardenleven. Welke foto heeft een bijzondere waarde en waarom? Deze keer vertelt springamazone Bianca Schoenmakers over haar herinneringen.
“Deze foto uit mijn jeugd is erg bijzonder voor mij. Ik heb speciaal voor Bit de foto uit het lijstje gehaald waarin deze al zo’n 22 jaar aan de muur hangt bij mijn moeder. Je ziet mij hier als tienjarig meisje in de grote piste van Jumping Indoor Maastricht. Het was mijn allereerste optreden op zo’n groot concours. Erg indrukwekkend! Samen met mijn pony P.S. Magic reed ik mee in de finale van de rijstijlcompetitie. Dat soort competities wordt nu niet meer verreden helaas, maar ik vond het erg leuk om te doen. Zo moesten we bijvoorbeeld alle gangen laten zien, voltes draven, in verlichte zit rijden en diverse hindernissen springen. Ik herinner me dat Franke Sloothaak een van de juryleden was. Natuurlijk vond ik dat best spannend, maar mijn spanning was nog niets vergeleken met de zenuwen van mijn moeder. Zij stond stikzenuwachtig bij de piste terwijl ik prima het parcours doorkwam.

De beste drie combinaties van de dag mochten terugkomen voor de ‘echte finale’. Ik was een van deze drie en was daarmee de jongste deelnemer en had ook nog eens de kleinste en jongste pony van de drie. Deze finale werd verreden tussen twee grote rubrieken in. Zoals je op de foto kunt zien, zit er ook echt veel publiek op de tribune. Ik werd uiteindelijk derde maar ik was supertrots! P.S. Magic was als driejarige -net zadelmakke- pony bij ons op stal gekomen. Ik had hem helemaal zelf ingereden en nu waren we derde in zo’n grote competitie, geweldig!
[row]

[eight]

Het gevoel van die dag staat me nog heel helder bij. Lang duurde mijn blijdschap niet echt want daar, op die dag in Maastricht, kwam er ook een zeer geïnteresseerde buitenlandse koper voor mijn pony. De Zwitserse Willi Melliger –destijds echt een bekende topspringruiter- had interesse in mijn schimmelpony voor zijn dochter en liet Rodrigo Pessoa proefrijden op P.S. Magic. Toen was Rodrigo net 20 jaar oud en nog niet zo bekend. Nu achteraf is het natuurlijk wel heel bijzonder dat juist hij mijn pony heeft gereden. Nog dezelfde dag werd de verkoop gesloten. Voor mijn ouders was dit dan ook echt de eerste echte grote ponyverkoop aan een ‘grote naam’ in de paardensport. Ik vond de verkoop absoluut niet leuk, maar tegelijkertijd werd ik daardoor afgehard. Mijn ouders hadden de verkoop van pony’s nodig om onze hobby zo te kunnen bekostigen. Jonge pony’s inrijden en weer doorverkopen; dat hoorde erbij. De dag van deze derde plaats gaf me daardoor natuurlijk ook een heel dubbel gevoel. Als ik naar deze foto kijk voel ik dat ook zo, maar zie ik ook dat ik nog zo jong en onbevangen was. Ik had totaal geen besef van angst of zenuwen. Pas toen ik dat besef kreeg was ik al geroutineerd en kregen de zenuwen geen kans meer. Die dag met P.S. Magic heeft mij -en mijn ouders- veel gebracht. Helaas heb ik nadien nooit meer iets vernomen over hem. Maar al 22 jaar heeft zijn foto een mooi plekje aan de wand!”

[/eight]

[four]

[panel]Bianca Schoenmakers (1982) is opgegroeid tussen de paarden. Inmiddels springt zij op internationaal niveau en brengt meerdere paarden uit in de wedstrijdsport voor een handelsstal in Heeze. Regelmatig geeft zij clinics, zoals vorig weekend ook op Horse Event. Bit-lezers kennen Bianca vooral als vaste Blogger op de website van Bit.

[/panel]

[/four]

[/row]