091013408_ABFweb
091013408_ABFweb

Feit & Fabel: Ontwormen

Nieuws

Er zijn veel verschillende ideeën over het ontwormen van paarden. Wat doe je om resistentie te voorkomen en kun je verschillende kuren combineren? In Bit 229, die vanaf vrijdag 25 september in de winkel ligt, vroegen we dierenarts Angelique Jongbloets van Paardenpraktijk West-Brabant om raad.Om resistentie te voorkomen, kun je het best steeds een ander merk ontwormingsmiddel kopen.


FABEL “De merknamen mogen dan verschillen, maar de werkzame stof blijft meestal hetzelfde. Bijna alle middelen bevatten ivermectine. Er is maar een middel dat moxidectine bevat.”

Sommige wormen zijn resistent tegen de bestaande ontwormingsmiddelen.


FEIT “Zowel de rode bloedworm als de spoelworm hebben resistentie opgebouwd. Dat wil zeggen dat na het ontwormen er altijd enkele of zelfs meerdere sterke exemplaren in je paard achterblijven.”

Ivermectine en moxidectine samen werken tegen alle soorten wormen.


FABEL “Deze middelen werken niet tegen spoel- en lintwormen. Gebruik fenbendazol of pyrantel tegen spoelwormen. Het laatste middel heeft als nadeel dat alle spoelwormen ineens doodgaan. Deze veranderen dan in een soort satéprikkers die de darmwand kunnen perforeren. Gebruik bij een heftige worminfectie dit middel daarom in een halve dosis, gecombineerd met laxeermiddel. Lintwormen bestrijd je één of twee keer per jaar met praziquantel.”

Meer feiten en fabels over ontwormen? Lees het in Bit 229. Deze editie ligt vanaf vrijdag 25 september in de winkel.