dressuurproef jury groeten
dressuurproef jury groeten

Ook halsstrekken in de Z-dressuur

Nieuws

Eén van de belangrijkste bespreekpunten tijdens het dressuurforum van 14 september was de ontwikkeling van het nieuwe dressuurproevenboekje dat per 1 april 2016 ingaat en de daarbij behorende voorstellen tot wijzigingen.


Vanuit het forum ging een werkgroep aan de slag met de ontwikkeling van de nieuwe proeven tot en met de klasse ZZ-Zwaar. Ook zijn de afdelingsdressuurproeven herschreven en is de klasse ZZ-Licht toegevoegd aan de afdelingsdressuur. Bij het ontwerpen van de proeven is heel duidelijk gekeken vanuit de verschillende juryplaatsen. In grote lijnen blijven de uitgangspunten en de rode draad dezelfde als dat deze waren in 2006 en 2011.

Veranderingen:  • Tot en met de M2 mag je blijven lichtrijden in de middendraf of uitgestrekte draf;

  • Tot en met de klasse ZZ-Licht hoef je bij het binnenkomen niet meer halt te houden;

  • Halsstrekken moet je laten zien tot en met de klasse Z2.


Om de sport voor een ieder nog toegankelijker te maken, heeft het forum er ook voor gekozen om tot en met de klasse M2 in zowel de middendraf als de uitgestrekte draf het lichtrijden toe te staan. Ook is ervoor gekozen om tot en met de klasse ZZ-Licht bij het binnenkomen niet meer halt te houden. Omdat het forum het belangrijk vindt om ook in de hogere proeven ontspanning te laten zien, is het hals laten strekken toegevoegd tot en met de klasse Z2. De afdelingsdressuurproeven zijn uitdagender geworden, waarbij wat meer de nadruk op het carousselmatige komt te liggen.

Duidelijkheid


Ook wordt er meer uitleg toegevoegd in het dressuurproevenboekje met een voorblad voor iedere klasse waarop staat aangegeven wat er van de combinatie wordt verwacht in die proeven. Dit schept meer duidelijkheid voor zowel juryleden als deelnemers. Het binnenkomen bij A gaat altijd over de A-C lijn.

Bron: KNHS