buitenrijden veluwe
buitenrijden veluwe

Staatsbosbeheer denkt mee met paardensporters

Nieuws

“Staatsbosbeheer is ons zeer ter wille”, reageert organisator Arie van Hoorn van de jaarlijkse oefencross in Sappemeer opgelucht. De heuvel in het Adriaan Tripbos blijft toch toegankelijk voor ruiters en mountainbikers.


De heuvel is een kwart eeuw geleden ontstaan bij het uitgraven van het bosmeer en in de loop der jaren een geliefde attractie geworden voor fietsers en ruiters. Maar tot ergernis van Staatsbosbeheer en omwonenden ontdekten ook motorcrossers en zelfs autocoureurs de charme van de bult. Om die groep te weren had de beheerder het plan opgevat het natuurgebied strakker in te richten. Maar gebruikers als fietsers en ruiters kwamen vorig jaar in verweer tegen het plan de heuvel en omgeving te verheffen tot landschapskunst, louter toegankelijk voor wandelaars.

“We hebben naar de reacties geluisterd en passen het plan aan”, zegt boswachter Annet de Jong. Bij de heuvel komt zelfs een doorwaadbare plek voor paarden, met mogelijk ook hindernissen. “Alles blijft een beetje ruiger, zoals de gebruikers wensen.” De op- en afgangen worden zo ingericht dat ze moeilijk toegankelijk zijn voor motoren en auto’s. “Die willen we ontmoedigen. Zij verstoren de natuur te veel.”

Van Hoorn: “Een heuvel, water en hindernissen zijn heel mooi voor ruiter en paard. Ze bouwen er vertrouwen mee op en beleven er veel plezier aan.” Zondag is al weer de vijfde oefencross. De tocht met hindernissen als boomstammen, heggen en wallen trekt jaarlijks rond de honderd deelnemers.

Bron: DVHN / Horses