Liane de Booij
Liane de Booij

Transformatie: First Love

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van First Love, die ondanks zijn ondervoeding een heel braaf dressuurpaard bleek.


Begin 2014 overleed het paard van Liane de Booij. Ze had daar veel verdriet van, maar wilde de dressuursport ook graag weer oppakken. Daarom keek ze wat rond op internet in de hoop een nieuw paard te vinden waarmee ze dressuurwedstrijden kon gaan rijden. Ze kwam de advertentie van First Love tegen, maar de foto’s waren erg vaag. “Ik wist dat er iets niet helemaal goed zat. Toch was er iets in de foto’s dat mijn aandacht vast hield.” Liane maakte in hetzelfde weekend meerdere afspraken, waaronder een afspraak met de eigenaar van First Love. “Ik ging bij meerdere paarden kijken, met de gedachte dat er dan sowieso wel eentje tussen zou zitten.”

Eenmaal bij First Love aangekomen schrok Liane enorm: “Hij was heel mager, zijn hoeven waren onverzorgd en hij had een wintervacht waarmee je een compleet nieuw paard kon breien.” Maar het karakter van First Love was bijzonder. “Hij was voor een driejarige hengst ontzettend braaf en vriendelijk.” Na dat weekend was het dan ook duidelijk: First Love was de enige die in Liane’s hoofd bleef hangen. Twee weken later bezocht ze First Love opnieuw. “Ik wilde weten of de klik er nog was, en inderdaad: het gevoel was weer hetzelfde, het zat goed.” Toen de eigenaresse een zadel op de rug van First Love gooide, bleef hij braaf staan. Tijdens deze tweede afspraak besefte Liane dat First Love echt het paard was dat ze zocht. “Ik was verbaasd, First Love was tijdens het rijden zo geconcentreerd dat er wel een storm uit kon breken. Vlaggen, pylonen, de wind: het deed hem allemaal niets.”

En dus besloot Liane First Love te laten keuren om ‘m vervolgens te kopen. “First Love werd goedgekeurd en vol trots nam ik hem mee naar stal.” Maar niet iedereen was het met de keuze van Liane eens. “Er werden vervelende opmerkingen gemaakt als ‘Wat heb je nu weer gekocht?’ of ‘Wat een zielig beest’. Ik kreeg veel afkeurende blikken.” Liane liet zich niet kennen en lapte First Love op: “Hij was geen biks gewend, en dus begon ik met drie keer daags een handje brokken. Elke drie à vier dagen kwam er wat bij. Op advies van mijn instructeur gaf ik hem ook een vitaminesupplement, waarvan hij erg opknapte.”

Ook de training bouwde ze rustig met hem op. “First kende nog niets, maar hij was echt bereid alles voor me te doen. Ik begon
met een paar keer per week tien minuutjes te rijden, en heb dat rustig opgebouwd.” Gedurende het hele traject bleef First Love een lief en werkwillig paard. “Ik hield er rekening mee dat hij misschien wat moeilijker van karakter kon worden als hij aan zou sterken. Maar hij bleef even nuchter als tijdens de eerste ontmoeting.”

Ondertussen gaan Liane en First Love samen naar het strand en het bos, en rijdt ze hem dressuurmatig. “We zijn M1 startgerechtigd, daar ben ik echt heel blij mee! Uiteindelijk wil ik wel met hem naar de Z-dressuur. Maar we gaan ook lekker naar de Veluwe of het strand. Ik blijf genieten met hem.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

First Love
IMG_1362