Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin

Charlotte Dujardin geeft tips tijdens demo in New York

Nieuws

Dressuuramazone Charlotte Dujardin won goud op de Olympische Spelen, de Wereldruiterspelen en op Europese kampioenschappen. De bezoekers van de Rolex Central Park Horse Show in New York hadden het geluk een demonstratie van haar bij te wonen.


Voor aanvang van de clinic had Charlotte Dujardin de twaalfjarige schimmel Renaissance Tyme nog maar twee keer gereden. Tijdens de clinic, die een uur duurde, demonstreerde Charlotte Grand Prix-oefeningen waarbij ze de toeschouwers adviezen gaf om zelf mee aan de slag te gaan. Zo benadrukte ze dat de basis goed moet zijn. “Het is net als met het bouwen van een huis. Is het fundament slecht, dat kan het nooit een goed huis worden.”Ook benadrukte de Britse amazone dat het paard vooral plezier in zijn werk moet hebben en houden.

“Dressuur gaat over herhaling en correctie. Je moet streng zijn tegen jezelf en geen slechte dingen laten gebeuren. Je moet op de kleinste details blijven letten. Als je thuis een mindere overgang rijdt omdat je lui bent of er gewoon even niet goed bij nadenkt, dan is de kans groot dat je ook in de ring een slechte overgang rijdt, omdat je het je paard ooit hebt toegestaan”, vertelde Charlotte. Het rijden van de galopwissels noemt ze een van de meest persoonlijke elementen in de training, omdat iedereen hier zijn eigen hulpen voor heeft. Zelf traint ze deze niet op de diagonaal maar juist op de hoefslag.

Charlotte is duidelijk over het type paard waar ze de voorkeur voor heeft. “Ik houd van hete paarden, omdat ik het vervelend vind dat ik ze naar voren te moet rijden. Ik ben een luie ruiter, ik houd ervan om alleen te zitten en te sturen”, aldus de dressuuramazone.

Klik hier voor de videobeelden van de clinic van Charlotte Dujardin. Let op: de video start op het einde, verschuif om te kijken de tijdbalk naar het begin.

Bron: Chronicle of the Horse en Horses