Bokken
Bokken

Is jouw paard een happy athlete?

Gedrag

Hoe meet je iets zo ontastbaar als geluk en hoe omschrijf je het? Het menselijk geluk is gedefinieerd als een mentale en emotionele toestand van welzijn met leuke activiteiten.

Fijne sociale dingen, gevoelens van betrokkenheid en leven met een doel worden genoemd als bijdragende oorzaken van menselijk geluk. Maar bestaat geluk ook bij andere diersoorten dan de mens en kan die worden geïdentificeerd? Professor Natalie Waran dook er tijdens de afgelopen ISES conferentie in.

Op de 11e Internationale Equitation Science Conference (ISES) conferentie verklaarde professor Natalie Waran van de Universiteit van Edinburgh dat we “tenzij we passende maatregelen en indicatoren ontwikkelen, en hun relevantie voor paard en ruiter benadrukken, we altijd het risico zullen lopen dat we het gedrag van paarden interpreteren in relatie tot onze eigen behoeften en emotionele ervaring”.

Indicatoren goed welzijn

Indicatoren van goed welzijn voor paarden worden steeds belangrijker. Terwijl het nog niet bekend is of geluk echt bestaat bij andere diersoorten, wordt het algemeen aangenomen dat een dier plezier of geluk kan ervaren en dat het belangrijk is dat aan zijn behoeften wordt voldaan.

Ook is er brede overeenstemming van gedrag dat een indicatie is van een negatieve emotionele toestand, zoals het zwiepen met de staart, tandenknarsen en het uiten van vluchtgedrag. Er is echter minder duidelijkheid over welke gedragingen kunnen worden gezien als positieve welzijnsindicatoren.

Laboratoriumonderzoek gebaseerd op het testen van voorkeuren en gedragsanalyse van gedragingen waarvan wordt aangenomen dat het een positieve ervaring voor het paard is, laat specifieke gedragingen zien die we kunnen gebruiken om te markeren of een paard daadwerkelijk gelukkig is. Waran: “Maar voordat die objectieve maatregelen van nut zijn moeten we ook rekening houden met de echte wereld, waar de paarden wonen, werken en concurreren.”

Toekomstige resultaten

Toekomstige resultaten van objectieve studies naar paardenemoties, met name de gedragingen die een indicatie van de stemming zijn, moeten betrekking hebben op de training, prestatie en succes. Als dat is bereikt kunnen trainers en ruiters leren positieve emoties van paarden te herkennen.

Bron: Persbericht ISES