Stallen bouwen
Stallen bouwen

Blog Afke: Wat is er mis met een stal?

Nieuws

Een levensgrote poster van een Haflinger op stal bedekte jarenlang mijn slaapkamerdeur. Het zag er vreselijk gezellig uit, zo’n paard dat over een halve, houten staldeur naar buiten of, in dit geval, in mijn slaapkamer keek. Maar dat was vroeger. Post nu een foto van je paard op stal en de reacties zijn alles behalve gezellig. Is dat nou nodig?


Toevallig kwam het onderwerp de afgelopen week twee keer voorbij. Emiel Voest vertelde me dat hij een keer een foto van zijn stallen online heeft gezet en vreselijk negatieve reacties kreeg: ‘Belachelijk, zet die paarden eens buiten!’ Zijn paarden staan normaal gesproken ook buiten: dag en nacht, in de zomer en winter. Dat kan, want er is een inloopstal. Maar hij heeft ook boxen. Daar staan zijn paarden in als het weer extreem slecht is. Op zo’n moment is de foto gemaakt.

Fotograaf Arnd Bronkhorst vertelde een vergelijkbaar verhaal. Zijn collega had een prachtige fotoreportage gemaakt van een fantastisch mooi paardensportcentrum. Eén foto werd online geplaatst als ‘teaser’, een foto van de boxen. En jawel, paardendames schreeuwden moord en brand: ‘Die arme sportpaarden!’ Eén foto en het oordelen begint. Is dan die foto of dat oordelen het probleem?

Vertel eens, wat is er zo fout aan foto’s van paarden op stal? Moeten stallen verboden worden? Bedoel je dat te zeggen, maar kun je geen vriendelijke woorden vinden? Je verspilt sowieso de moeite, want stallen verdwijnen niet. Waarom ook. Het is geen punt als een paard enkele uren per dag binnen verblijft, zeker niet als je bedenkt dat stallen steeds paardvriendelijker worden. De wei is heus niet zaligmakend. Een paard dat alleen buiten staat, is ‘zieliger’ dan een paard dat met vrienden in een sociale stal staat. Daarbij gaat welzijn (veel) verder dan de stal of wei. Kijk dus eerst eens naar het totaalplaatje en de rest van de dag voordat je je zo negatief uitlaat.

Of misschien heb je moeite met de foto’s omdat je liever nog méér foto’s ziet van paarden in de wei. Daar kan ik me deels in vinden. Paardenhouders en media kunnen wat mij betreft niet genoeg voorbeelden geven van positieve paardensituaties. Maar als de boe-roepers de moeite hadden genomen om de hele fotoreportage of andere berichten van Voest te bekijken, dan hadden ze de weilanden zeker kunnen zien. Dan hadden ze nog iets kunnen leren. Helaas was dat te veel moeite.

Stallen en foto’s van stallen zijn niet het probleem, negativiteit en een gebrek aan kennis wel. Wat denk jij?