manen
manen

Paard uit ravijn getild met helikopter

Nieuws

Zondagnacht heeft de brandweer van Los Angeles een wel heel bijzondere reddingsactie moeten uitvoeren. Een paard dat in een negentien meter diep ravijn in de Hollywood Hills was gevallen, moest worden gered met een helikopter.


Onder leiding van Dean Zipperman vertrok een groep van dertig brandweerlieden omstreeks half zeven ’s avonds richting de plaats van het ongeval. Het ontsnapte paard, dat normaal gesproken gestald is in Hollywood, is vermoedelijk tijdens het uitstapje op een smal pad uitgegleden en gevallen.

De reddingsactie vond zowel plaats vanaf de grond als vanuit de lucht. Via een zogeheten ‘rope system’ daalden enkele brandweermannen af om het paard te kalmeren alvorens het gelift kon worden. Katoenenen ballen in de oren van het paard moesten voorkomen dat het dier bang zou worden van de herrie, oogkleppen werden gebruikt om de ogen te beschermen tegen het rondvliegende puin en lichte sedatie was nodig om het paard kalm te houden bij het omdoen van het ‘liftharnas’. Om te voorkomen dat het paard tijdens het optakelen in paniek zou raken werd tot slot een zware sedatie toegediend vlak voordat het paard door de helikopter van de grond werd getild.

Hoewel de brandweermannen zelf aangaven dat de actie voor het mooie te lang heeft geduurd, kan er desalniettemin gesproken worden van een succesvol einde. Het paard, dat aan het geheel ‘slechts’ wat oppervlakkige schrammen heeft opgelopen, weer veilig op stal.

Bron: Horsetalk en Horses