paardenmelk
paardenmelk

Italiaanse wetenschapper maakt kaas van paardenmelk

Nieuws

Schapenkaas, geitenkaas, buffelmozzarella... Dat kaas niet alleen van koeienmelk kan worden gemaakt, is niets nieuws onder de zon. De Italiaanse onderzoeker Giuseppe Ianella heeft echter een formule ontdekt waarmee ook van paardenmelk kaas kan worden gemaakt.


Melk van ezels en paarden werd lang beschouwd als ongeschikt voor het maken van kaas, omdat het niet stolt na toevoeging van standaard stremsel. Ianella ontdekte echter dat stremsel uit kamelenmelk de paardenmelk wel laat stollen.

Naar schatting drinken wereldwijd meer dan dertig miljoen mensen regelmatig paarden- of ezelmelk. Met name in Mongolië wordt paardenmelk gedronken en geldt het zelfs als middel tegen hartkwalen en problemen met de spijsvertering. Ezelmelk wordt bovendien ook al eeuwen gezien als wondermiddel.

Om van paardenkaas een succesvol product te maken, is volgens Ianella eerst nog wat meer onderzoek nodig. In de toekomst zou het wellicht een alternatief kunnen zijn voor mensen met een allergie voor koemelk.

Bron: Horse & Hound