hulpteugel slofteugel
hulpteugel slofteugel

Na Rollkür- ook slofteugelverbod in Zwitserland

Nieuws

Het welzijn van paarden en de reputatie van de de paardensport staan hoog in het vaandel bij de Zwitserse federatie van de paardensport (Fédération Suisse des Sports Equestres). Daarom verbannen zij vanaf 1 januari 2016 de slofteugel volledig van het wedstrijdterrein. Ook niet bij prijsuitreikingen en het losrijden.


Tot nu toe mocht er op het losrijterrein wel met slofteugel gereden worden. Het artikel in het reglement van de FSSE luidde: “Vaste hulpteugels zijn verboden in springproeven en vanaf het moment dat er gesprongen wordt tijdens het losrijden.” Vanaf 1 januari 2016 is het gebruik slofteugels helemaal verboden, dus ook als er niet wordt gesprongen.

Paard centraal


De Zwitserse hippische federatie loopt voorop als het gaat om het welzijn van de paarden in de sport, en geeft aan dat de welvaart en de bescherming van het paard centraal staat in de regelgeving. In 2014 verbood de federatie al de Rollkür, de voornaamste reden was dat de toeschouwer wellicht niet over voldoende kennis beschikt om een paard juist te rijden. Hij zal bij het zien van een Rollkür niet kunnen oordelen over het (on)juiste gebruik de teugels.

Toekomst


Hans Wyss, directeur van het Federale Bureau voor Voedselveiligheid en Veterinaire Zaken, is van mening dat paarden op een verantwoorde manier in de sport ingezet moeten worden. “De manier waarop paarden gepresenteerd worden aan het grote publiek; de toeschouwers, de media, de sponsors en anderen, is van essentieel belang voor de toekomst van de hippische sport.”

Bron: FNCH
20110502127 (Large)