Judy Reynolds
Judy Reynolds

Ierse doorzetter Judy Reynolds wil naar Olympische Spelen

Nieuws

Ierland staat niet bekend als dressuurnatie bij uitstek. Tegen de stroom in werkte Judy Reynolds zich naar de top, door huis en haard achter zich te laten voor een onzeker bestaan in Duitsland. Met de lastpak Vancouver K zet ze alles op alles om naar de Olympische Spelen te gaan.  Vanaf vrijdag 23 oktober lees je het hele artikel in Bit, bestel ’t nummer hier.


Om het idee dat de Ieren haar als rolmodel nodig hebben, zoals Carl Hester in Engeland, moet Judy hard lachen. “Ik zie mezelf echt niet zo. Engeland heeft voor de spelen van Londen een enorme financiële impuls gekregen uit verschillende fondsen, met als doel daar te excelleren. Dat heeft de dressuur naar een hoger plan gebracht, waar ze nu nog steeds de vruchten van plukken. In Ierland moeten we alles zelf betalen. Ik koop mijn eigen ticket als ik daar ga lesgeven, dat wordt door niemand gesponsord.”

Duitsland


Judy vertrok naar Duitsland naar die andere dressuuramazone uit Ierland, Anna Merveldt. Een bekende van de familie, want ze had ponyclubles van Anna’s moeder. Anna trainde bij Johan Hinnemann en Judy mocht mee. Ze voelde zich als een vis in het water en absorbeerde alle kennis als een spons. Toen Anna besloot naar Italië te verhuizen, bleef Judy in Beieren achter. Naar Hinnemann voor training betekende echter een reis van acht uur. Dus pakte ze alles op en vertrok naar zijn stal. Na een paar jaar wilde ze graag op eigen benen staan. Ze huurde stallen bij de Ierse springruiter Bertram Allen, die zich ook in Duitsland heeft gevestigd en die ze leerde kennen via die andere Ierse springamazone, Jessica Kuerten. Maar omdat hij steeds meer paarden kreeg, werd het te krap, waarna Judy noodgedwongen uitweek naar haar huidige locatie, een pensionstal in Dorsten. “Niet ideaal, maar ik red me prima. En ik ga nog steeds regelmatig voor training naar Hinnemann.”

Basiswerk


Haar toppaard Vancouver K (Jazz x Ferro), die op stal ‘JP’ wordt genoemd, is geen makkelijk heerschap. Nieuwe dingen leren maakte hem onzeker. “Nu hij alles weet, krijgt hij langzaam meer zelfvertrouwen”, vertelt Judy. Haar trainingsmethode? Altijd werken aan de basis. “Het heeft geen zin om aan de appuyementen te beginnen als de ‘ho’ en de ‘go’ het niet doen.” Daarnaast beschikt de kleine Ierse over een enorm doorzettingsvermogen en oneindig veel geduld.

Meer weten over hoe Judy haar paard heeft afgericht? Lees het interview in Bit 230.