het afscheid van sylva
het afscheid van sylva

Het afscheid van Sylva

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’... En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Rianne Knigge verloor in 2011 haar jeugdpony Sylva, ze waren veertien jaar samen.


[row]
[seven]

“Op 28 september 2011 moest ik afscheid nemen van mijn allerbeste maatje Sylva. Hij was inmiddels 36 jaar, ik kreeg hem als klein meisje van tien jaar en hij is de rest van zijn leven bij mij gebleven. Met Sylva kon ik lezen en schrijven. Hij liep altijd los met me mee, zelfs zonder halster volgde hij mij op onze wandelingen door het hele dorp. Vier jaar geleden, ik mis hem nog iedere dag, moest ik plotseling afscheid van hem nemen. Hoewel hij oud was, had hij nooit ernstige kwalen gehad. Onze laatste week samen was schitterend. Ik had weinig studie-uren en het weer was voor eind september zalig.

[/seven]
[five]
[panel]

Sylva
1975 tot 2011


Eigenaar: Rianne Knigge (1987)
Ras: Welsh Cob
Kleur: Vos


Sylva kon met één blik geruststellen en een vervelende dag weer goed maken.


[/panel]

[/five]
[/row]

We hebben met volle teugen van elkaars aanwezigheid genoten: we maakten een wandeling, knuffelden en ik poetste hem extra veel. Op woensdagmiddag werd hij ziek. Het was warm en hij was stokoud, dus logisch dat hij rustig was. Maar ik had een onderbuikgevoel, en inderdaad: de volgende dag was hij helemaal op en hebben we hem laten inslapen. Dat ging heel vredig: hij had zelf zijn plekje in de wei uitgekozen en het crematorium heeft  een hele respectvolle crematie verzorgd. Zelfs mijn vraag of ze hem met zijn hoofd naar de muur van de afscheidsbox wilde leggen werd gerespecteerd. Hij had er een hekel aan om met zijn hoofd over de staldeur te hangen en had altijd zijn achterwerk ernaar toe gekeerd.”

Samen


“Sylva was de ideale kinderpony. Hij was vanaf mijn tiende tot zijn laatste dag altijd mijn steun. Het is niet makkelijk een pony te vinden voor een jong kind, maar met Sylva was de klik er gelijk. Het was echt een fantastisch beest en vanaf moment één kon ik fijn met hem bezig zijn. Ik had alleen manege-ervaring, dus van hem leerde ik alles over het hebben van een paard. Toen ik twaalf jaar was, mocht ik dan ook alles zelf doen. Ik kon hem op een gegeven moment niet meer rijden, maar ik beleefde des te meer fijne momenten met hem samen. Hij wandelde met mij mee naar het dorp, niet eens aan een halstertouwtje. Hij liep als een hondje achter mij aan en wachtte zelfs bij het stoplicht. Achteraf denk je, hoe kon het? Maar met hem kon het écht. Hij stond in de wei achter ons huis, dus ik nam ‘m ook wel eens mee naar onze tuin. Dan kwam hij naar het keukenraam, vragend om een wortel of iets anders lekkers.”
‘Het meest mis ik de warme, zoete geur van zijn vacht’

Rust


“Het meest mis ik de warme, zoete geur van zijn vacht. En hoe hij je begroette met een hinnik. Hij was werkelijk nooit chagrijnig of ziek. Hij was eigenlijk een beetje een einzelgänger, en had erg behoefte aan menselijk gezelschap. Zijn zelfverzekerdheid en de rust die hij uitstraalde maakte hem dat hij altijd een thuis voor mij is geweest. Toen mijn ouders scheidden heb ik veel gewerkt om hem te kunnen houden. Maar als ik naar hem keek, wist ik dat ik het goede deed. Hij straalde een rust naar mij uit, en als ik een dag had waarop alles mis leek te gaan, dan kon naar hem en voelde alles weer goed. Soms maakte ik ook mijn huiswerk bij hem in de weide, alleen daar kon ik me dan concentreren.”

Liefde


“Sylva heeft mij geleerd om lief te hebben. De liefde voor een dier is heel anders dan de liefde voor een mens. Het is onvoorwaardelijk en heel waardevol. Bovendien moet je altijd zorgen dat hij het goed heeft, zijn zorg gaat voor alles omdat ‘ie het zelf niet kan. Het rijden, zoals andere kinderen deden, miste ik niet, omdat ik zoveel andere dingen met hem kon doen. Hij ging overal met me naar toe en wachtte altijd op mij. Hij had de kracht om anderen blij te maken, zelfs op zijn laatste dag. Hij had een hart van goud.”

[gallery ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/581586_272464526176311_2105207713_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/10262070_817620208327404_1816021728764261513_n.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_0001a.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_0005.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_0006-2.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_0008.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/IMG_0012.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/Nokia-E70-294.jpg|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/10/P5120001.jpg|”]


P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva
het afscheid van Sylva