jasje details
jasje details

Groot-Brittannië: rij-jasje tijdens wedstrijd niet langer verplicht

Nieuws

Je kent het vast: het is 25 graden, de zon brandt op je lijf en je hebt wedstrijd. Met een zucht trek je je - bloedhete - wedstrijdjasje aan. In Groot-Brittannië heeft British Dressage (BD) daar iets op bedacht: voortaan bepalen de ruiters - en niet de jury of organisatie van de wedstrijd - of ze met de hitte zonder jas mogen rijden. Dat schrijft Horse and Hound.


Volgens de regels moet er dan wel een wit of crème gekleurd shirt met korte of lange mouwen gedragen worden. Het dragen van een stropdas behoort ook tot de verplichtingen. Overigens gelden de regels op reguliere wedstrijden. Op kampioenschappen, shows en grote competities moet een jury of organisatie toestemming hiervoor geven.

Ook krijgen de ruiters meer vrijheid in de kleurkeuze van het jasje. Eerder moesten de jasjes een donkere kleur hebben zoals zwart, donkerblauw, flesgroen, antraciet of bruin. Heldere, felle kleuren worden vooralsnog verweerd, gezien deze de jury’s kunnen afleiden. Caps moeten, naast de veiligheidsrichtlijnen, eveneens voldoen aan de nieuwe regels.

De regels gaan per 1 december in.

Wat vinden jullie, is dat ook wat voor in Nederland?


Bron: Horse and Hound / Horses / Bit Magazine