London Gerco Schroder
London Gerco Schroder

Artrose springlegende London niet gemeld bij verkoop

Nieuws

De Rabobank heeft bij de veiling van het paard London in april vorig jaar cruciale informatie achterhouden over de slechte conditie van dit olympische springpaard. Daardoor zit de koper, de Oostenrijkse wapenproducent Gaston Glock, nu met een miljoenenstrop. Dat beweert Ger Visser, de voormalige eigenaar van London, in een brief die hij de vorige week aan Glock heeft verzonden. Dat meldt het magazine HP/De Tijd.


De olympische springlegende London zou al sinds 2011 aan een ernstige vorm van artrose (gewrichtsslijtage) lijden. Visser heeft de bank daar naar eigen zeggen al op 28 maart 2014, nog voor de veiling, per brief voor gewaarschuwd. Maar volgens Visser heeft de bank de potentiële kopers daar niet over geïnformeerd.

Londen was eigendom van Stal Eurocommerce, de succesvolle springpaardenstal van het vastgoedimperium Eurocommerce. Deze projectontwikkelaar, eigendom van Ger Visser, ging in juli 2012 failliet. De stal viel toen ten deel aan Rabobank, de grootste schuldeiser. In april 2014 kwamen de paarden van de stal onder de hamer, waaronder London, in 2012 tijdens de Olympische spelen in Londen goed voor twee zilveren medailles. Na een felle biedingsstrijd kwam het paard voor 8,6 miljoen euro in het bezit van Glock.

Op de website van het veilinghuis stond destijds wel een overzicht  van de gezondheidstoestand van de te veilen paarden. Dit overzicht was afkomstig van Ger Visser jr, de zoon van de gelijknamige voormalige Eurocommerce-directeur. Hij had de stal overgenomen van het vastgoedbedrijf. Visser jr. schreef onder meer dat London na de Olympische Spelen slecht presteerde vanwege zijn matige gezondheid. ‘De knieën kennen slijtage en worden regelmatig behandeld’, aldus dit overzicht. Volgens Visser jr. kon London nog hooguit twee seizoenen op hoog niveau mee.

Op de veilingsite werd die beoordeling afgedaan als een ‘persoonlijke en niet met nadere gegevens onderbouwde mening over de veronderstelde gezondheidstoestand’. BVA Auctions, de veilingorganisatie, schreef bovendien dat navraag was gedaan naar de conditie van de paarden bij betrokkenen bij Stal Eurocommerce. “Conclusie is dat met een goed management, goede verzorging en een goede begeleiding door de ruiter, verzorgers en een ter zake kundige sportarts de paarden evenals de voorgaande jaren op topniveau kunnen presteren”, aldus BVA.

London heeft na de veiling in april 2014 nooit meer op topniveau gepresteerd. Het afgelopen zomerseizoen kwam het paard nauwelijks meer in actie.

Rabobank is volgens een woordvoerder niet van de brief van Ger Visser sr. op de hoogte en laat verder weten dat alle gegadigden tijdens de veiling de gelegenheid hebben gehad om de paarden voor aankoop te keuren. “Verder laten we de conclusies graag voor rekening van de heer Visser.”

Of Glock het paard London vooraf heeft laten keuren, is onduidelijk. Bij Team Glock, het springpaardenteam waarvan London deel uitmaakt, was gisteren niemand voor commentaar bereikbaar.

Bron: HP De Tijd