evelien de vries
evelien de vries

Blog Betere Band: Motiveren door te relativeren

Nieuws
[handwritten] [handwritten]“Bit is begin dit jaar gestart met een serie artikelen die de lezers helpen een betere band met hun paard te krijgen. Het is een soort cursus. En ik ben gevraagd die cursus te testen. Ik ben proefkonijn! Vandaag les 7: motivatie.”[/handwritten]

“Paardrijden doen we omdat we het zo leuk vinden, toch? Ik in ieder geval wel. En zelfs bij iets wat ik met zo veel liefde en plezier doe, kan de motivatie soms wegzakken. Natuurlijk baal ik ook van vies of nat weer, een hoosbui tijdens je proef en de hekjes van de ring zien wegdrijven, maar daar laat ik me niet door tegenhouden. Wat mij wel kan demotiveren, is als werkelijk álles tegen lijkt te zitten.

Zo hebben mijn paard en ik vorig jaar nadat ik haar kocht echt even een pech-periode gehad. Het leven van Donald Duck was er niets bij. Zo kreeg ze een ongeluk op stal, werd ze gedekt door een hormonale ruin wat flinke bijtwonden en een schoftblessure opleverde, kreeg ze mok, later koliek en zat ze erg vast in haar spieren. En dit alles toen ik haar pas net had, waardoor we niet fijn de tijd kregen om een combinatie te vormen. Toch leerden we elkaar al wel goed kennen in deze periode. Eindeloos wandelen, poetsen of gewoon lekker bij haar in de wei of stal zitten. Wat ik doe als mijn motivatie zakt is relativeren. Het is makkelijk om te denken aan alles wat tegenzit, maar denk ook eens aan alle goede dingen. Ik heb een fantastisch paard! Helemaal van mij, een schat van een dier. Dat rijden komt vanzelf wel weer.

En voordat ik het wist konden we inderdaad weer rijden. Wat mij enorm motiveert, is vooruitgang zien. Zowel bij mijzelf als bij mijn paard. Mijn merrie zat niet goed in de spieren en was zelfs wat schraal, maar na enkele tijd trainen begon haar lijf zich goed te ontwikkelen. Een mooie kap op de hals, gespierde rug en schouders, ronde billen! Ze zat lekker in haar vel: een glanzende vacht, frisse blik in haar ogen, elke dag druk aan het dollen met haar weidemaatjes en altijd in voor een ritje! Dat mijn paard lekker in haar vel zit is voor mij prioriteit nummer één. Als ik tijdens de training merk dat zij minder gemotiveerd is probeer ik haar op te peppen met iets leuks. Je maakt haar zo blij als een kind met een sprongetje, dat doen we dus ook regelmatig. We staan op een springstal, dus er staan altijd wel wat leuke hindernisjes in de bak. Die verwerken we dan op een speelse manier in de gewone dressuurtraining, of we plannen een springlesje in. Ook een bosritje zorgt ervoor dat bij ons allebei de ‘oortjes naar voren gaan’. Genieten!”

In Bit 230 staat les 7 waarin instructrice en dressuuramazone Joyce Heuitink verder ingaat op het thema motivatie.


Lees hier alles over de Bit-cursus: een betere band! [hr] [row][five][/five][seven][handwritten] Evelien de Vries [/handwritten] [handwritten] Bit-redacteur Evelien de Vries test de cursus en deelt haar ervaringen in het magazine en hier online. Ze belooft eerlijk op te biechten wat zij van de oefeningen vindt en hoe het gaat. [/handwritten] [/seven][/row]