ijzers
ijzers

Nieuw hoefijzer met positieve gevolgen voor paard

Nieuws

In Utrecht wordt op 6 november een nieuw hoefijzer voorgesteld, schrijft het Nieuwsblad. Het ijzer werd ontworpen en getest in Vlaanderen en komt van Sam Moerman uit Olsene, die er vijf jaar aan werkte. Gedurende deze periode was hoefsmid Michiel Werbrouck uit Zulte de eerste en de enige hoefsmid die dit hoefbeslag al met de nodige deskundigheid toepaste.


Het nieuwe hoefijzer wijkt visueel nauwelijks af van het klassieke hoefijzer. Het grote voordeel is evenwel dat het de natuurlijke beweging van de hoef amper belemmert. Hierdoor behoudt de natuurlijke hoefbeweging ook grotendeels zijn functie.

Het nieuwe type hoefijzer werd ook wetenschappelijk onderzocht aan de faculteit Diergeneeskunde in Gent. Het ijzer werd op diverse paarden getest in experimentele en gecontroleerde omstandigheden. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het nieuwe hoefijzer, in tegenstelling tot het gewone hoefijzer, geen negatieve invloed heeft op deze hoefbeweging.

Sam Moerman: “De subtiele inwerking van dit hoefijzer op de hoefbewegingen heeft enkel maar positieve gevolgen voor het paard. Ruiters, trainers en eigenaars, die ook al de testen deden, bevestigen deze conclusie.”

Bron: Het Nieuwsblad