zwemmen met de paarden
zwemmen met de paarden

Mijn paardendroom in... Aude, Frankrijk

Nieuws

Joni verzorgt met haar man Patrick paardrijvakanties in het Franse Saint-Benoit (Aude). “De vrijheid die we hebben om te kiezen hoe en wat we willen doen, is het allermooiste. En dat je dan ook de erkenning van de gasten krijgt, dát geeft echt een droomgevoel.”


Begin 2005 besloot Joni op ruitervakantie te gaan. Ze had geen eigen paard, maar wilde wel een week heerlijk genieten van het rijden. “Eigenlijk wilde ik naar Zuid-Frankrijk, maar het werd een midweekje in de Belgische Ardennen. Die week was veel leuker dan verwacht, en het klikte erg goed met de gids, Patrick.” Weer thuis besloot Joni om Patrick een brief te sturen, en de twee hielden contact. Binnen een half jaar was ze terug op de manege van Patrick, en dit keer voorgoed. “We waren allebei single en wisten heel goed wat we wilden in het leven. Het klikte gewoon.”

Verhuizen


Joni en Patrick werkten dag en nacht samen op het landgoedje in België. “Weer of geen weer, we reden heerlijke bosritten met gevorderde ruiters. In de zomer organiseerden we zeven weken lang paardrijkampen voor twaalf- tot achttienjarigen. Elke week was steeds volgeboekt.” Op een dag stelde Patrick aan Joni voor om de ruitervakanties naar Zuid-Frankrijk te verhuizen. “In Frankrijk is meer grond en ruimte dan in België en dat hadden we ook wel nodig met 23 paarden, tien koeien en wat varkens.” In het departement Aude vonden ze een prachtige locatie met een boerderij genaamd ‘Domaine de Facaud’. Achttien van hun paarden namen ze mee, om de ruiterreizen voort te zetten op deze 68 hectare grote locatie.

Samen


“Ik heb nooit gedacht ‘was ik hier maar nooit aan begonnen’. Zelfs niet toen het na aankomst in Frankrijk zes weken duurde voordat het papierwerk een beetje geregeld was. Patrick is onwijs goed in het vinden van praktische oplossingen, en ons motto is dan ook: het komt wel goed.” Joni en Patrick vullen elkaar goed aan. “Dat moet ook wel, want we werken 24 uur per dag samen. Patrick is erg goed met de paarden en onze andere dieren. Ik ben weer beter in het regelen van dingen.” Het toerisme ligt Joni bovendien erg goed, gezien ze eerder reisleidster in Griekenland is geweest. Daarnaast volgde ze de koksopleiding. “Voor mij is Domaine de Facaud echt een plek waar al mijn passies samenkomen: de gasten ontvangen, het eten koken, de dieren en het mooie leven hier. Alles wat ik ooit in mijn leven heb gedaan, komt hier terug.”

Pure ontspanning


“Ook Patrick is helemaal in zijn element. Hij is heel goed met paarden en heeft veel ervaring in het gidsen van de tochten.” Patrick en Joni verzorgen tijdens de ruitervakanties grote buitenritten voor gevorderde ruiters. Joni verzorgt dan de lunch, en brengt dit dan naar een mooie picknickplek, bijvoorbeeld bij een meer. “Het zwemmen met de paarden vinden onze gasten geweldig, het is pure ontspanning.” Ontspanning is een sleutelwoord tijdens de paardrijvakanties op de Franse manege. Niet alleen na het rijden, als Joni het eten klaar maakt, maar ook in de avond: “Na een driegangenmenu genieten de gasten vaak nog even na op het terras, met een prachtige sterrenhemel boven hun hoofd. We zijn dan omgeven door de rust en stilte van de nacht…”

Erkenning


De tochten zijn zeker niet voor beginnende ruiters, maar plezier is wél heel belangrijk. “Sommige mensen zijn wel zenuwachtig, maar Patrick stelt hen door zijn open karakter snel op hen gemak. Soms maakt hij ook een grapje en lijkt het alsof ze tijdens een rit van het hoofdpad afzijn. Natuurlijk weet Patrick wel waar hij is, maar zo’n gekkigheid breekt wel het ijs.” Over tien jaar hoopt Joni nog steeds met Patrick op deze boerderij te zijn, daar is ze stellig in: “De vrijheid die we hebben is het allermooiste, maar ook dat de mensen om ons heen het ons zo gunnen. We krijgen veel erkenning van de ruiters, en men wil van harte dat het ons ook persoonlijk goed vergaat.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

paardendroom
zwembad ochtend klf
11407090_872339889478590_9113303842894322181_n