afscheid van Garant
afscheid van Garant

Het afscheid van Garant

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Bijna twee jaar geleden verloor Irene Heemskerk haar paard Garant. Irene is met hem opgegroeid en trouwde zelfs op zijn rug.


[row]
[seven]

“Toen ik veertien was kochten mijn ouders Garant van de eigenaar van een stal met harddravers. Hij was net zou oud als ik en ik ben eigenlijk met hem volwassen geworden. Toen ik achttien was is hij naar een ander meisje gegaan, maar ik bleef hem af en toe verzorgen. Toen Garant en ik 26 waren is hij weer bij mij gekomen. Ik maakte hem de belofte dat ik iedere dag voor hem zou zorgen en dat hij hij tot zijn dood bij me mocht blijven. Ik hield me voor dat als het moment daar zou zijn, ik er vrede mee zou hebben omdat hij een goed leven heeft gehad.”

[/seven]
[five]
[panel]

Garant
1982 tot 2013


Eigenaar: Irene Heemskerk (1981)
Ras: New Forest
Kleur: Vos


Garant was een hartendief: iedereen was gek op hem


[/panel]

[/five]
[/row]

Achterbenen


“Dat bleek tegen te vallen. Inmiddels was hij 31, en hoewel hij nooit kuren had gehad begon hij zich nu vreemd te gedragen. Hij trok met zijn achterbenen: eerst de linker, dan liet hij ‘m vallen, en vervolgens zijn rechterbeen. We vroegen ons af wat er aan de hand was, en de dierenarts adviseerde ons om geen geld te steken in een paard dat op zo’n leeftijd was. Maar het hield me bezig en ik nam contact op met een andere kliniek. Rond de kerstdagen werd hij daar geobserveerd. Ik en zijn verzorgers gingen er dagelijks heen om met hem te wandelen en te poetsen. Er ging een weekend overeen, en op maandag besloot ik thuis te blijven werken. Die dag wist ik: het is over. Onbewust was ik al afscheid aan het nemen.”

Leeg


“En inderdaad kwam die dag de uitslag van de dierenarts: zijn rug zat vol met artrose, waardoor de zenuwen van zijn benen afgekneld werden. Ik wilde hem op zijn leeftijd niet met pijn laten rondlopen, en dus besloten we hem te laten gaan. Ik herinner me dat moment nog heel goed. Toen we in de hal van de kliniek kwamen, onderweg naar de inslaapbox, was het onwijs druk. Overal waren paarden en mensen, de geluiden kwamen op me af. In de inslaapbox hadden ze Garant vastgezet, maar ik mocht nog even bij hem kijken. Hij draaide zijn hoofd naar me toe en keek me aan alsof hij wilde zeggen ‘het is goed zo’. Met zijn hoofd in mijn armen is hij gestorven. Toen we de box uitliepen, terug de hal in, was het daar helemaal leeg en stil.”
‘Het bedeltje werd de dag nadat Garant insliep bezorgd’

Bedeltje


“We reden terug naar huis, en ik was bevangen door een gevoel van leegte. Ik had zijn deken en poetskist vast en hoewel ik wist dat het goed zo was, dacht ik alleen maar ‘mijn maatje is weg’. Het was voor mij echt alsof er een mens dood ging, want hij stond dichter bij mij dan de meeste anderen. Ik ben met hem volwassen geworden. Hij was in die tijd altijd de stabiele factor: of ik me nu verdrietig of blij voelde, hij was er altijd. Garant heeft me door al mijn moeilijke periodes heen gesleept. Ik heb daarom een bedeltje met zijn naam en wat haar laten maken. Die had ik al besteld voordat ik wist dat hij ziek zo worden. Ik vond dat in eerste instantie wel gek, want ‘moest ik dat niet doen als hij dood was?’. Mijn man Gerco vond van niet. De levering duurde echter erg lang, en toen Garant in de kliniek was mailde ik het bedrijf. Het bedeltje werd de middag dat Garant insliep verstuurd, en de dag erna kon ik het dragen.”

Genieten


“Ik heb van Garant geleerd dat je moet genieten van elk moment dat je met je paard bent. Ik heb periodes gehad dat ik het druk had en erg gehaast was. Ik merk dat ik dat met mijn nieuwe paard, Goldfinger, anders doe. Dat ik een nieuw paard zou nemen, had ik trouwens niet gedacht. Ik heb zes maanden nodig gehad om de dood van Garant een beetje te verwerken, maar na die tijd besloot ik dat paarden mijn passie zijn en ik niet zonder kan.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]