transformatie Niek
transformatie Niek

Transformatie: Niek

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Niek, een kruising van een KWPN’er en een Fries. Hij was onzeker en miste iemand die hem leiding gaf. Nu is hij een zelfverzekerd en stoer paard.


Tweeënhalf jaar geleden kocht Iris Kappert Niek van vrienden van haar ouders. “Niek stond te koop, en ik had in die tijd geen paard om te rijden. Dus mocht ik af en toe voor de lol naar Niek. Na twee keer rijden was ik smoorverliefd. Ik had het nooit verwacht, maar mijn ouders besloten hem te kopen, zolang ik dan zijn onderhoud zou betalen.” Iris vond een plekje in de buurt op een pensionstal en ging met hem aan de slag. Hij bleek een eigenwijs maar ook erg eerlijk paard. “Hij was heel sociaal en lief voor iedereen, hij was net een mens. Hij gaf je kusjes en kwam altijd bij je kijken.”

Niek was nog maar vijf en er was al een tijd niets met hem gedaan. Veel ervaring onder het zadel had hij nog niet. “Hij was niet echt dominant, maar had wel een goede leider nodig. Ik nam lessen, maar moest echt veel geduld hebben. Als ik net iets meer van hem vroeg dan hij begreep of kon, dan ging hij flink in protest.” Iris ervoer dat Niek erg onzeker was en gewoon niet wist wat er van hem verwacht werd. Nu dat voor hem duidelijker is, is hij een stuk rustiger en stabieler. “Nu is hij echt een stoere bink. Er komt onwijs veel kracht van hem af, en iedereen komt altijd even bij hem kijken.”

“Ik heb nog steeds dressuurles en doe ook veel grondwerk met hem: schouderbinnenwaarts, travers, wijken, hij doet het allemaal aan de hand.” In het begin begreep Niek er niet zo veel van, maar Iris merkt dat de oefeningen aan de hand erg van pas komen onder het zadel. “Hij begrijpt de oefening onder het zadel nu ook sneller. Hij is heel gevoelig, maar door deze oefeningen heeft hij veel meer rust.” Toch moet Iris gefocust blijven: “Als ik met mijn hoofd maar ook even ergens anders zit, reageert hij daar gelijk op. Als ik bijvoorbeeld een volte wil rijden, maar ik ben met mijn hoofd nog bij het rechtuit rijden, dan loopt hij rechtuit. Of als ik even afgeleid ben, dan ben ik ‘m al kwijt.”

Iris en Niek zijn samen hard gegroeid en er is een band van vertrouwen ontstaan. “Soms doe ik ook een sprongetje met hem of we gaan naar het bos. Ik rijd ook wel zonder zadel. Ik ben net bitloos gaan rijden. Dat is nog erg wennen, maar ik wil op deze manier ook alle dressuuroefeningen gaan doen. Ik hoop op deze manier nog meer samen met hem te kunnen groeien!”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie Niek
transformatie Niek
transformatie Niek