Arnd Bronkhorst
Arnd Bronkhorst

Bit Buzz: Simpele leestest bij hersenschudding

Nieuws

Even lekker lezen in je pauze! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag: Na een ongeluk kan een simpele leestest duiden op een hersenschudding, ken je paard geen menselijke eigenschappen toe en een prachtige muziekclip met close-up beelden van het paardenlichaam.



Onderzoek


Volgens een onderzoek kun je door middel van een simpele leestest er achter komen of ruiters een hersenschudding hebben opgelopen na een ongeluk. Een sporter met een hersenschudding doet gemiddeld 4,8 seconden langer over de leestest dan wanneer zij geen hersenschudding hadden. Deze test vervangt niet het onderzoek van een dokter, maar deze zijn vaak niet direct aanwezig als er een ongeluk gebeurd, zo meldt Horse and Hound.



Gezondheid


Volgens Amerikaans onderzoek zorgen virale infecties er bij een paard voor dat hij vatbaarder is voor luchtwegontstekingen. Die ziekte bij paarden lijkt erg op astma bij mensen en is vaak de oorzaak van een slechte gezondheid van de luchtwegen. Lees meer over het onderzoek op Horses.nl.



Fun


“Gaat je pauze vaak zo snel voorbij op je werk? Op stal zijn geen pauzes aangezien het sowieso al één grote pauze is om bij je paard te zijn. Liefde!” Nog meer redenen nodig om lekker een dagje naar stal te gaan in plaats van naar je werk? Check de hilarische lijst van Pumps en Paarden.



Training


Wij paardenliefhebbers betrappen onszelf er wel eens op dat we voor onze paarden denken. We kennen ze menselijke eigenschappen toe en vergeten soms dat het dieren zijn die handelen vanuit instinct. We denken dat ons paard beter, mooier of slimmer is dan een ander paard. En omdat wij van ons paard houden, geloven we erin dat hij ook van ons houdt. De waarheid is dat een paard niet uitgaat van ‘goed’ of ‘slecht’, maar dat doet wat voor hem nu eenmaal het makkelijkst is. Hoe dit inzicht er voor kan zorgen dat je je paard kan overtuigen iets voor je te doen, legt trainer Neil Davis uit op HorseTalk.



Beeld


Trentemøller is een Deense artiest en maakt elektronische muziek. Zijn muziekclip voor het nummer Deceive is een prachtige film waarin de camera de bewegingen, spieren, vacht, manen en botten ‘onderzoekt’ van ons lievelingsdier.