130528071_ABFweb
130528071_ABFweb

Ode aan... Action

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer vertelt dressuuramazone Danielle Heijkoop over haar grote liefde Action.‘Hij wist me altijd op te vrolijken’“Wat een lastige keuze was het om het meest bijzondere paard in mijn leven te kiezen! Aan Siro heb ik natuurlijk het meest te danken, maar de ruin Action was echt mijn lievelingspaard. Hij is eind september helaas overleden. We hebben de moeilijke beslissing moeten maken om hem in te slapen na een periode van blessureleed. Actie (zijn roepnaam) had een grote breuk in zijn hoefbeen. Ook al had hij pijn; hij was altijd vrolijk. Hij had altijd zijn oortjes erop en keek blij. Als ik zelf een beetje verdrietig was ging ik direct naar Actie. Hij wist me altijd op te vrolijken. Maar behalve Action wil ik ook Siro niet vergeten. Hij is veel meer dan een paradepaardje voor mij. Wat ik nu heb bereikt is allemaal dankzij hem: mijn carrière, de mooie momenten in de sport, en hij heeft mij gevormd tot wie ik nu ben. Met Siro heb ik een totaal andere band dan ik met Actie had. Siro is heel gecompliceerd en heeft een zeer introvert karakter. Toch is hij zeer belangrijk voor me en hebben we een echte band.

Action was het eerste paard dat ik echt zelf gekocht heb. Ik zag hem staan als 2,5-jarige en was direct verliefd. Een lange voorpluk, een bijzondere kleur en een brutale uitstraling. Die uitstraling heeft hij altijd gehouden, tot het moment dat hij overleed. Ik heb hem zadelmak laten maken en ben er na een maand direct zelf opgegaan. Vanaf daar heb ik hem ook helemaal zelf opgeleid. Helaas bleek Action heel blessuregevoelig. Ik was dolblij als hij even kon lopen. Eer dat je iets opgebouwd had, kon je weer opnieuw beginnen. Hij leerde echter zeer makkelijk. In de tijd dat ik met hem heb gereden was hij binnen no time Grand Prix-klaar. Hij is twee keer internationaal mee geweest: naar Mechelen en Biarritz. In Mechelen moesten we als eerste starten. ‘s Ochtends om 8 uur gingen we de baan in. Hij was al heel lang niet mee geweest, we namen hem mee met de instelling ‘we zien het wel’. Ondanks enkele foutjes in de proef had ik een glimlach van oor tot oor. Ik kon alleen maar dolgelukkig zijn! Met ieder ander paard had ik gebaald van die foutjes; nu stonden er van blijdschap tranen in mijn ogen.
‘Ik heb vaak geroepen: ‘Als ik nu maar één paard mag houden, dan is hij het’’

[row]

[eight]

Ook al had je een paar maanden niet kunnen rijden, bij Actie kon je zo opstappen en wegrijden. Hij was wel altijd vrolijk en jolig. Dus dan ging zijn rug bol en gaan met die banaan! Dan dacht ik altijd: kom maar op! Zo was zijn karakter nou eenmaal; hij wilde altijd werken en was altijd blij. Of hij nu pijn had of niet. En ondanks zijn joligheid ben ik er in zeven jaar tijd maar één keer afgevallen. Actie was een echte clown. Als je zijn box open deed om zijn hoeven uit te krabben en je lette even niet op, dan stond hij al buiten. Ook had hij een dekenfobie: werkelijk iedere deken trok hij kapot. Een heel duur paard dus, maar iedere cent waard!

Wat Action mij geleerd heeft is altijd positief blijven. Doorgaan en niet bij de pakken neer gaan zitten. Als er een virus op stal heersde was Actie als eerste de sjaak, was er een nieuw pak kuil dan had hij als eerste bultjes op zijn lijf, en ga zo maar door. Als ik bij alle tegenslagen met hem bij de pakken neer was gaan zitten dan waren we nergens gekomen. Ook met Siro heb ik tegenslagen gekend. Door alles wat ik met Actie heb meegemaakt kon en kan ik daar beter mee omgaan. Actie was echt mijn maatje, mijn alles. Ik heb vaak geroepen: ‘Als ik nu maar één paard mag houden, dan is hij het’. Hij was zo ontzettend bijzonder voor mij.”

[/eight]

[four]

[panel]

 

Action was een tienjarige schimmelruin (United x Jazz). Met dit lievelingspaard won Danielle Heijkoop meerdere Lichte Tour-rubrieken en startte ze internationaal in Mechelen en Biarritz. Eind september dit jaar is Action ingeslapen na een periode van blessureleed.


[/panel]

[/four]

[/row]
130529100_ABFweb
130529103_ABFweb