eventing, springen
eventing, springen

Bit Buzz: FEI overlegt naamsverandering eventing

Nieuws

Even lekker lezen in je pauze! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag: de benaming van eventing verandert misschien, paard allerduurste huisdier (goh.. ;)) en tips om meer punten te behalen tijdens je dressuurproef.



Nieuws


Eventing gaat misschien een andere benaming krijgen. Daarover is de FEI om dit moment in overleg. De eventuele naamsverandering hoort bij de andere hervormingen die in het vooruitzicht op de Olympische Spelen in 2020 gemaakt worden. Lees meer over de veranderingen op Horses.



Onderzoek


Het paard is het allerduurste huisdier, zo bleek uit een onderzoek in Australië. Maar dat wisten wij natuurlijk al lang ;) RaboDirect nam een enquête af onder 2500 Australiërs om erachter te komen waar zij allemaal geld aan uitgeven. Ook bleek dat Australiërs nauwelijks minder geld aan hun dieren zouden besteden als zij minder gaan verdienen. Lees hier meer over het onderzoek.



Welzijn


Aan een universiteit in Noorwegen is onderzoek gedaan naar listerose-infectie in het oog bij paarden. De bacterie Listeria monocytogenes kan voor veel infectieziektes zorgen bij zowel mensen als dieren. De onderzoekers keken naar vier Noorse paarden met de ooginfectie. Het voeren van kuil kan een oorzaak zijn, maar mogelijk zijn er meer oorzaken.  Lees hier verder.

Rijtechnisch


Vaker aan een concours meedoen zodat je zenuwen afnemen, niet te grote doelen stellen en jezelf de tijd gunnen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer punten te verdienen op dressuurwedstrijden. Een jurylid legt bijvoorbeeld uit dat wanneer je tijdens je proef de tijd neemt om je proefonderdelen uit te voeren, je je proef met veel meer beleid en aandacht rijdt. Bekijk hier de acht andere tips met uitleg.



Bijzonder


Fotograaf Hugo Jaartsveld, die rockgroep Normaal een gezicht gaf, heeft een bijzondere foto nagelaten die niets met de rockgroep maar alles met de paardensport te maken heeft. Ruiter Bennie Kuiper is tijdens de Nederlands Kampioenschappen in Harreveld, 1975 ten val gekomen met zijn paard. Kuiper: ‘Ik had het geluk dat ik een helm op had, daardoor had ik een beetje lucht. Alles ging aan me voorbij, ik dacht: dit is einde oefening.’ Beiden werden gered door een toeschouwer. Wonderwel kwamen zowel ruiter als paard er goed vanaf; het paard had een gescheurde pees, Kuiper had wat gras op z’n tenue. Bekijk hier de bijzondere foto.



Beeld


In dit filmpje zie je hoe een automobilist een veulen red. Het jonge dier was aan de andere kant van de vangrail geraakt en kon in zijn paniek niet terug bij zijn moeder komen.