het afscheid van sallisto
het afscheid van sallisto

Het afscheid van Sallisto

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Afgelopen voorjaar verloor Nathalie Terlouw Sallisto van Altena, die ze met haar zus had. Van dit paard heeft Nathalie écht leren rijden.


[row]
[seven]

“Dik tweeënhalf jaar geleden is Sallisto bij mij gekomen. Vijf jaar terug kocht mijn zus haar van de dressuurstal waar ze werkte en daarna zijn we haar samen gaan verzorgen. Veel mensen konden niet met haar overweg: ze was nét wat te heet en nét wat te fris. Sallisto had veel in haar mars: ze was met de eigenaresse van de dressuurstal tot de Z1 dressuur gekomen. Zij kon het dus allemaal al, maar je moest haar maar net onder controle kunnen krijgen. Samen met Sallisto ben ik zelf van niets tot de M1 dressuur met winst gekomen.”

[/seven]
[five]
[panel]

Sallisto
1999 tot 2015


Eigenaar: Nathalie Terlouw (1985)
Ras: KWPN
Kleur: zwart


Sallisto was een once in a life time paard. Ze was een paard dat je overkwam.


[/panel]

[/five]
[/row]

Karakter


“Sallisto had karakter. Ze had onwijs veel doorzettingsvermogen en gaf zich niet gewonnen. Als ze pijn had, dan merkte je het niet. Daarvoor moest je haar echt observeren. Ik weet nog heel goed dat als we ergens kwamen, dat mensen dachten dat ze een hengst was. Zo uitte ze zich: met heel veel power. Salliso was echt een draak, maar ik had een klik met haar. Als ik mijn verhaal vertelde zoals zij dat begreep, dan konden we écht praten.”

Onverwachts


“Sallisto is heel onverwachts aan haar einde gekomen. We waren samen aan het rijden en naderhand stap ik af. Op dat moment bewoog ze haar hoofd heel laag over de grond en wankelde ze op haar benen. Ze wilde een paar stapjes vooruit doen, en toen viel ze om, op haar rechterzij. Haar doorzettingsvermogen liet haar weer opstaan, maar hulpeloos viel ze weer om, met haar hoofd in mijn armen. Inmiddels stonden er mensen om ons heen die hielpen met haar hoofdstel en zadel af te doen, maar ze lag al op de grond. Haar benen spartelden en ze ademde heel zwaar. Het bleek dat ze een scheurtje in haar hartzak had, waardoor er uiteindelijk bloed in haar hoofdader is gepompt. Niemand weet waar dit door gekomen is, de dierenarts noemt het pure pech.”
‘Ze was sensibel en goed opgeleid, dus bij iedere verkeerde beweging vlogen je de wissels om de horen. Dan moet je wel de goede hulpen geven’

Once in a lifetime


“Deze ervaring heeft veel impact op mij gehad. Ik had haar samen met mijn zus, en zij had wel eens vaker een paard weggebracht. Maar voor mij was het mijn eerste echte maatje. Ik heb onwijs veel van haar geleerd en bereikte echt dingen met haar. Haar aanwezigheid mis ik het meest. Hoe ze altijd kenbaar maakt dat zij er was. Ze was geen stille, maar stond over de vloer te schrapen of ze riep naar haar vrienden. Inmiddels hebben mijn zus en ik een nieuw paardje, maar ik hou het nog even bij poetsen. Sallisto is me echt overkomen en het is nog te confronterend. Ze was een once in a life time paard. Ze was sensibel en goed opgeleid, dus bij iedere verkeerde beweging vlogen je de wissels om de horen. Dan moet je wel de goede hulpen geven. Ze heeft me echt leren ríjden.”

[gallery ids=”https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/11/IMG_3153.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/11/IMG_3778.png|,https://www.bitmagazine.nl/wp-content/uploads/2015/11/IMG_4783.jpg|”]

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


 

[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]
Het afscheid van Sallisto
Het afscheid van Sallisto
Het afscheid van Sallisto