paardendroom ecuador
paardendroom ecuador

Mijn paardendroom in... Quito, Ecuador

Nieuws

Rebecca Braak heeft in Ecuador een bedrijf dat paardentours organiseert. “Ik werk samen met verschillende ranches, haciënda’s, en voor hen regel ik het paardentoerisme. Ik rijd niet alleen veel paard, maar kom ook op veel mooie plekken in de Andes. Ik geniet hier elke dag.”Workaway


Rebecca had na haar master bedrijfskunde een goede baan in Nederland. “Toen ik voor mijn opleiding  naar Amsterdam verhuisde, ben ik gestopt met de paarden. Na mijn opleiding kreeg ik een droombaan als projectmanager bij KLM. Het was geweldig, maar ik miste de paarden.” Rebecca besloot daarom om voor drie maanden naar het buitenland te vertrekken. “Ik dacht: daarna heb ik vast de rust om wel te settelen in Nederland. Via de website van Workaway ben ik opzoek gegaan naar werk met paarden. Ik was al eerder naar Zuid-Amerika geweest, dus Ecuador sprak me aan.”

Toeristen


Rebecca kwam terecht op een stal met een Engelse eigenaresse. Ze mocht daar de paarden trainen en leidde ook buitenritten, zogenaamde trails. “Het was heel leuk, maar het boterde niet tussen de eigenaar en mij.” Rebecca besloot daarom wat anders te zoeken en startte haar eigen samenwerking met verschillende haciënda’s in Ecuador. “Ik zag dat het voor toeristen niet makkelijk was om een goede paardenaccommodatie in zo’n land ver van huis te vinden. Als je in het buitenland gaat paardrijden weet je vaak niets over hoe de paarden verzorgd worden. Je gaat erheen en wordt geacht te gaan rijden. Daarom besloot ik een eigen keurmerk op te zetten. Ik noemde het Ecua Horse Rides.”

De beste haciënda’s


Zodoende bezocht Rebecca allerlei haciënda’s in Ecuador. “Ik zocht ranches met de gezondste paarden en het allerbeste tuig en ging met ze samenwerken. Samen met de eigenaren van de haciënda’s stippelde ik routes uit.” En met succes. Rebecca heeft al een flink aantal goede reviews op internet en veel Nederlandse klanten die willen paardrijden op een goede ranch. “Voor veel mensen is een vakantie in Ecuador nieuw en spannend. Ik ben dan een vertrouwd persoon die bovendien ook de gids is tijdens de tochten. Daarnaast gaat er ook een lokale ruiter mee die hier bekend is met de omgeving.” Uiteindelijk wil Rebecca ook haar eigen haciënda beginnen met eventingpaarden en paarden speciaal voor trailriding. “Terwijl ik samenwerk met ander haciënda’s wil ik ook mijn eigen huis met stallen om van daaruit tochten te organiseren.”

Laatste euro


Het leven in Ecuador is heel anders dan het leven in Nederland. “Ik had in Nederland een goed leven, maar ik vroeg mezelf af of ik wel echt gelukkig was. De enige manier om daarachter te komen is om de stap te nemen. Ik ben verliefd geworden op het hele land. Ik heb het gevoel dat ik hier iets met mijn passie kan doen én ook lekker kan leven. Toch is niet alles hier beter dan in Nederland. In Amsterdam kon ik even, hop, op mijn fietsje naar een vriendin. Hier heerst een andere cultuur waardoor je soms want minder vrij bent. Ik heb af en toe ook gedacht: waar ben ik mee bezig? Zeker als ik mijn laatste euro’s op zag gaan aan de paarden. Maar op een gegeven moment krijg je de slag te pakken en leer je hier leven. Bovendien maken de mooie dingen die je hier meemaakt alles meer dan goed.”

Elke dag genieten


“Het avontuur is te groot om ‘t te laten vanwege de moeilijke momenten. Elke dag hier is leuk. Je werkt met de paarden en met toeristen. Als een beginner dan gaat rijden en hij heeft uiteindelijk een stuk gegaloppeerd is dat een heel mooi moment. Maar ook als ik zelf de paarden van een van de haciënda’s in alle rust aan het trainen ben, geniet ik.” Op dit reist Rebecca ook veel. “Morgen ga ik naar Colombia om te kijken of ik daar ook kan samenwerken met ranches. De grote paardenreizen zijn in opkomst dus ik ben ook druk met het organiseren van nieuwe campagnes.”

Ratrace


Rebecca heeft altijd al veel plezier beleeft aan het reizen: “Ik was al eerder in Colombia maar ook in Argentinië. Werken in het buitenland is een leuke manier om weg te zijn. In ruil voor de accommodatie werk je zes dagen per week.” De manier van leven in Ecuador spreekt Rebecca erg aan. “In Nederland moet je keihard werken en is het altijd haasten. Ik weet nog dat ik in Nederland continu in een ratrace was: de hele week werken en dan op je vrije dag het huishouden doen. Ik had die geweldige baan en toen dacht ik: en nu? Heb ik hier nu zo hard voor gewerkt? Hier gaat het veel meer om de basis: emotie en familie. Hier kan ik elke dag opnieuw genieten van het leven.” Tegen iedereen die twijfelt om de stap te zetten, wil Rebecca zeggen: “Je moet gewoon altijd je gevoel volgen, want dat is het enige dat echt belangrijk is. Je gaat soms door een diep dal, maar dan ineens beleef je het mooiste moment van je leven. Als je daar tegen kunt, dan moet je het doen.”

Leef jij ook je paardendroom in het buitenland? Of kijk je terug op een bijzondere tijd? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw verhaal in deze wekelijkse rubriek! ‘Mijn paardendroom in…’ komt iedere dinsdag online.

paardendroom ecuador
paardendroom ecuador
paardendroom ecuador