valpartij
valpartij

Bit Buzz: Welke hindernis leidt tot de meeste valpartijen?

Nieuws

Even lekker lezen! Bit brengt dagelijks om 13:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: onderzoek naar het risico op valpartijen bij cross country-wedstrijden, hoe een bit zou kunnen leiden tot verstikking bij renpaarden en handige tips bij het samenstellen van een EHBO-kit.



Onderzoek


Paarden komen sneller ten val bij cross country-hindernissen met speciale veiligheidsbalken. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek dat afgelopen week werd gepresenteerd aan afgevaardigden bij een FEI-bijeenkomst in Puerto Rico. Ook de ervaring van de ruiter zou een grote rol spelen bij de kans op valpartijen.Het aantal valpartijen neemt bovendien sterk toe naarmate het niveau van het parcours toeneemt. Meer over dit onderzoek lees je hier.



Welzijn


Het gebruik van een bit bij racepaarden zou kunnen leiden tot verstikking en zelfs een plotselinge dood, stelt de Amerikaanse onderzoeker Bob Cook in een wetenschappelijk artikel dat deze week werd gepubliceerd. Doordat het bit de lippen van elkaar duwt, zou het belangrijke vacuüm van de paardenmond worden doorbroken en krijgt het paard minder zuurstof binnen tijdens grote inspanningen, aldus Cook. De professor doet al sinds 1958 onderzoek naar keel-, neus- en oorziekten bij paarden en begon in 1997 met het onderzoeken van de effecten van bitgebruik. Lees hier meer over het onderzoek.



Verzorging


Het is belangrijk om altijd een EHBO-kit bij de hand te hebben op stal en in de trailer. Zo’n set kun je heel gemakkelijk zelf samenstellen van spullen die je waarschijnlijk al op stal hebt liggen. Dressage Hub laat je in een duidelijke video zien wat er allemaal in een EHBO-kit moet zitten en geeft je een aantal handige tips. Bekijk de video hier.



Nieuws


Pianist Wibi Soerjadi heeft zijn leven te danken aan zijn paarden. Dat vertelt hij in een interview  in de zaterdagbijlage van De Telegraaf. Toen Soerjadi in 2009 doof werd aan één oor, raakte hij in een diep emotioneel dal. Door elke dag te gaan paardrijden, keerde de rust terug in zijn hoofd. Lees hier meer over het interview.



Beeld


Deze mini maakt zijn weidegenootjes eens goed duidelijk wie de baas is! Tip: zet je geluid even aan, want het paardje heeft letterlijk én figuurlijk een heleboel te vertellen...