instructie
instructie

Psyche: De match met je instructeur

Nieuws

Sanne Beijerman is sportpsychologe, Grand-prix dressuuramazone en instructrice. Iedere maand nemen we samen met haar een mentaal probleem, dat je tijdens het rijden of in de omgang met je paard tegen kunt komen, onder de loep. Deze keer bespreken we de band tussen jou, je paard en je instructeur.



‘Een instructeur die begaan is met jouw ontwikkeling en ook ziet wat het beste bij jou en je paard past, kan van grote invloed zijn op jouw succes als ruiter’


Samenwerking


Hoewel je het rijden zelf uiteindelijk samen met je paard doet, is de persoon op de grond ook heel belangrijk in je leerproces. “Een instructeur die begaan is met jouw ontwikkeling en ook ziet wat het beste bij jou en je paard past, kan van grote invloed zijn op jouw succes als ruiter,” legt Sanne uit. “Maar zo’n samenwerking werkt alleen als er een match is tussen jou, je paard en je instructeur.” Sanne verwijst even terug naar de karaktereigenschappen introversie en extraversie, waar we het eerder met haar over hebben gehad. “Ruiters die heel erg op gevoel willen rijden en vooral willen doen, kunnen moeite hebben met een instructeur die heel theoretisch is en alles wil onderbouwen. Die combinatie werkt vaak niet, en andersom ook niet. Een ruiter die altijd wil weten waarom hij iets doet en graag de achtergronden bij het geven van hulpen kent, zal op zijn beurt niet op zijn plek zijn bij een instructeur die vooral op gevoel traint en weinig theorie aanhaalt.”

Natuurlijke match


Zo’n mismatch kan het leerproces van een ruiter in de weg staan, vertelt Sanne. “Als je zelf eigenlijk niet graag op gevoel rijdt en wel op die manier traint met je instructeur, kun je thuis niet op de theorie terugvallen. Dan werkt het in de les wel omdat je instructeur je helpt maar in je eigen training lukt het dan vaak niet meer. Je maakt het je dan niet eigen, de manier van lesgeven van je instructeur sluit dan niet aan op jouw natuurlijke manier van trainen en leren. Zo’n mismatch kan ook ontstaan tussen een heel extraverte ruiter en een introverte instructeur, en vice versa. Een extraverte ruiter mist dan bijvoorbeeld energie in de les van een heel introverte instructeur en een introverte ruiter kan juist overruled zijn door de extraversie van zijn instructeur. Vaak lopen ruiters hierdoor kansen mis en dat is zonde. Zoek dus naar een meer natuurlijke match.”

Uit je comfortzone


Toch schuilt er ook een valkuil in het zoeken naar een natuurlijke match. Sanne legt uit: “Wat je prettig vindt, is niet altijd het beste voor je ontwikkeling. Om echt verder te komen, moet je soms uit je comfortzone worden gehaald. Het is belangrijk je af te vragen wat je zoekt in een instructeur. Een gevoelsruiter die lest bij een instructeur die ook alles op gevoel doet, kan daardoor wat theoretische onderbouwing tekort komen omdat je dat allebei mist. In eerste instantie kies je waarschijnlijk iemand die op jouw manier het leerproces aanbiedt. Maar om echt verder te komen moet je soms verder kijken en iemand kiezen die dat heel anders doet. Ben je zelf bijvoorbeeld wat flegmatiek en je paard ook? Dan is een aanpakker wellicht handiger dan een voorzichtige instructeur. Denk dus vooral aan wat je nodig hebt bij het kiezen van een instructeur.” Sanne benadrukt dat ook het karakter van je paard hierin een grote rol speelt. “De match tussen je instructeur en je paard is misschien nog wel belangrijker. Hij moet jouw paard snappen, aanvoelen en weten wat je paard nodig heeft.”
‘Wat je prettig vindt, is niet altijd het beste voor je ontwikkeling’

Ontevreden?


Wat doe je als je er achter komt dat je instructeur en jij geen goede match zijn of als je niet tevreden bent? “Natuurlijk moet je van instructeur wisselen als je blijvend niet fijn traint bij je huidige instructeur,” stelt Sanne. “Maar er zijn ook ruiters die constant wisselen, dan kom je nooit aan een lange termijn verbeterproces toe. Het is best een moeilijke balans. In je ontwikkeling zitten altijd periodes dat het minder gaat. Als je dan iedere keer gaat switchen van instructeur, bouw je niets op. Maar te lang blijven hangen is ook niet bevorderlijk, bijvoorbeeld als je instructeur niet de juiste benadering heeft voor jouw paard.” Het is belangrijk niet te snel te beslissen, adviseert Sanne. “Wat bijvoorbeeld kan werken om de juiste keuze te maken, is het bijhouden van een logboek waarin je een tijd lang precies opschrijft wat je hebt gedaan en wat wel en niet werkte. Zo heb je meer objectieve informatie om je beslissing op te baseren.”

Bespreek het


“Ook belangrijk: maak het bespreekbaar. Als je echt duidelijk geen klik hebt, dan moet je gewoon gaan. Maar twijfel je? Bespreek het! In principe hebben jullie hetzelfde doel: vooruitgang. Vroeger was de relatie tussen instructeur en ruiters heel instructief, toen mocht je als leerling echt geen weerwoord geven. Maar wat mij betreft is dat verleden tijd. Het is nu veel meer een samenwerking tussen trainer en pupil. Natuurlijk bestaat er nog wel een bepaalde hiërarchische verhouding, maar je kunt best dingen aankaarten. Als je iets in de aanpak niet begrijpt, bijvoorbeeld. Jij kent je paard het beste, dus maak dingen die je niet bevallen op een nette manier bespreekbaar. Het is hierbij wel belangrijk open te staan voor nieuwe ideeën en niet te snel kritisch te zijn. Zo bereik je soms meer dan je denkt.”