140703048_ABFweb
140703048_ABFweb

Herken een fit paard

Nieuws

Kom jij doorgaans met een hartslag in rengalop hijgend van je paard na een rondje in het zadel? Dan weet je dat je wat aan je conditie moet doen. Maar hoe zit het met de conditie van jouw paard? Is hij een beetje in shape? Carolien Munsters van Moxie Sport Analysis & Coaching geeft uitleg over hoe je een fit paard herkent.


Doe hier de online test: Hoe fit is jouw paard?



Drie factoren vormen een goede indicatie van de conditie van jouw paard: ademhaling, hartslag en temperatuur. “Een paard in goede conditie heeft, ook bij zwaar werk, binnen 30 minuten na de arbeid weer een normale ademhaling en een hartslag van minder dan 60 slagen per minuut”, weet Carolien Munsters. Binnen een uur moeten ademhaling, hartslag en ook de temperatuur weer op de rustwaardes zijn terug gekeerd. Bij een gezond paard in goede conditie zakt de hartslag na een training zeer snel. “Meet de hartslag altijd op een vast moment na een standaard hoeveelheid inspanning. Vijf of tien minuten na een proef bijvoorbeeld.”

Hartslag


Ook tijdens de inspanning vertelt de hartslag van een paard het nodige over zijn conditie. “Een normaal doorgetraind warmbloed paard - dus geen jong paard- heeft in stap ongeveer een hartslag van 60 tot 80 slagen per minuut. In draf ligt deze tussen de 90 en de 110 slagen per minuut en in de arbeidsgalop (handgalop) tussen de 100 en 130 slagen per minuut. Wijkt een paard hiervan af zonder dat hij gestrest of ziek is, en zonder dat hij op een zware bodem of bij een hoge temperatuur moet werken, dan is dit vaak een teken dat het paard verminderd fit is.”

Herstelhartslag


De herstelhartslag – waarmee je kijkt hoe snel jouw paard weer op zijn normale hartslag zit na een oefening of een springparcours - is ook een goede maatstaf om de fitheid van je paard in de gaten te houden. Het is dus handig om te weten wat de normale hartslag van je paard is in de verschillende gangen, of bij bepaalde oefeningen. “Stapt jouw paard normaal op 75 slagen per minuut, dan is het belangrijk dat hij hier na de inspanning ook weer relatief naar terug zakt. Soms blijft dit wat hoger, bij warm weer bijvoorbeeld in verband met de warmteafgifte van het paard.” Bereikt de hartslag binnen 1 tot 2 minuten zijn oude niveau, dan is dit een teken dat de oefening niet bijzonder zwaar was voor het paard. “Hij kan de oefening dan gemakkelijk nogmaals doen. Duurt het ongeveer 5 minuten voordat de hartslag terugzakt, dan wil dit zeggen dat de oefening of het parcours toch matig tot zwaar was voor het paard. Duurt het langer dan 5 minuten voordat een paard weer op zijn normale staphartslag zit, dan was de oefening voor dat paard intensief tot zeer intensief. Dit hangt een beetje af van de duur van de oefening.”

Meten


Geen paard is hetzelfde, dus wil je precies weten hoe fit jouw paard is, en of zijn conditie past bij de arbeid die je van hem vraagt? Meet of tel dan de ademhaling en de hartslag zowel voor als na de arbeid. “De ademhaling kun je goed tellen door schuin achter je paard te gaan staan. Vanaf deze positie kun je goed zien hoe vaak de ribbenkast elke minuut op en neer gaat. Ook vanuit het zadel kun je dit zien en voelen, hoewel dit wel lastiger is.” De hartslag van je paard kun je meten met een hartslagmeter, maar je kunt ook naast je paard gaan staan en met je vingers onder de kaak het aantal hartslagen per minuut tellen. “Houd je vingers dan tegen de slagader aan die langs de binnenkant van de kaak loopt. Zo kun je de pols van je paard voelen.”