Transformatie Jack
Transformatie Jack

Transformatie: Jack

Nieuws

Iedereen kent ze wel, paarden die een geweldige transformatie ondergingen. Deze week lees je het verhaal van Jack, een heet paard dat menwedstrijden reed maar op een gegeven moment maar op hol bleef slaan. Nu is hij een rustig rijpaard waarmee je zelfs bitloos kan rijden.


Sinds 2010 verzorgde Bibian Boshuizen Jack, een kruising van een Haflinger en een KWPN’er. De eigenaar van Jack mende marathons met hem en zijn drie andere paarden. Dat ging goed, maar op een gegeven moment sloeg hij steeds vaker op hol. “Jack was altijd al een heet paard, maar in het menseizoen van 2014 werd hij steeds drukker en vuriger. Hij wilde per se voorop lopen en daarom zetten ze hem in plaats van in een dubbelspan, in een tandem.” Maar ook dat ging op een gegeven moment niet goed. “Toen zijn menner met hem in een bos vlak bij huis aan het werk was, sloeg hij op hol. De menner viel en hij is met kar en al door het bos gekletterd.”

De eigenaar besloot dat het zo niet langer meer kon en maakte een afspraak met het slachthuis. “Mijn vader hielp ook vaak met de paarden en hij meldde mij dit vreselijke nieuws.” Maar voor Jack en Bibian kreeg het verhaal een mooie wending. “Ik was net klaar met studeren en ging aan het werk. Ik kon Jack dus zelf betalen en ook onderhouden. Vrijdag de 13e was mijn geluksdag. Die dag kocht ik Jack over.” Bibian is rustig met Jack begonnen. “Ik heb hem eerst op rust gezet, zodat hij weer even paard kon zijn. Hij was altijd een wedstrijdpaard geweest dus hij had een onwijs goede conditie. Ik wilde hem eerst wat meer rust geven zodat hij als rijpaard geschikt zou zijn.” Bibian was zich ondertussen ook gaan interesseren voor natural horsemanship. “Ik volgde cursussen en besloot hem zonder bit te rijden. Men verklaarde me voor gek, dat ik een paard dat zó op hol kon slaan zonder bit wilde gaan rijden. In het begin dacht Jack wel ‘goh, zo kunnen we er makkelijk vandoor gaan’, maar op een gegeven moment begreep hij dat er niets aan de hand was.”

Op dit moment gaat het erg goed met Jack. Bibian kan hem zelfs zonder hoofdstel, met alleen een neckrope rijden. “Toen ik hem overkocht had ik nooit durven hopen dat we zo ver zouden komen.” Bibian wil geen wedstrijden met hem gaan rijden, maar vooral op deze manier doorgaan. “Ik men wel wedstrijden met de andere paarden van de menner waar ik Jack van kocht. Maar Jack komt nooit meer voor de wagen. Hoewel, laatst heb ik hem de bak laten slepen terwijl iemand naast hem liep. Dat ging erg goed. Maar verder ga ik nu door met het bitloos rijden. Deze manier van rijden is vrij, alles kan en mag.”

P.S.: Heb jij ook een paard die een transformatie heeft ondergaan? Vul dan hier het formulier in en wie weet komt jouw paard in deze wekelijkse rubriek! Elke maandag vind je een nieuw transformatie online.

transformatie jack
transformatie jack
transformatie jack
FB_IMG_1447956241572