120731507_ABFweb
120731507_ABFweb

Ode aan... Oncarlos

Nieuws

Maandelijks vragen we een bekende ruiter naar het meest bijzondere paard (of pony) uit zijn paardenleven. Waarom is juist dit paard zo speciaal? Deze keer vertelt eventingruiter Tim Lips over zijn speciale Conrex Oncarlos.



‘Als ik naar mijn gevoel luister, kies ik Oncarlos’



“Voor mij is het meest bijzondere paard Concrex Oncarlos. Met Keyflow N.O.P. heb ik meer gewonnen en betere prestaties geleverd, maar als ik op mijn gevoel kies dan zeg ik Oncarlos. Toen ik met hem startte was ik jeugdruiter, door Oncarlos was het mogelijk om gelijk de stap te maken naar de senioren. Als ik terugkijk, was dat heel bijzonder. Hij was geen ervaren paard in de cross, alles was nieuw voor hem. Hij is op zijn zevende als dressuurpaard bij ons op stal gekomen. Hij is via vrienden bij ons terecht gekomen. Hun dochters gingen studeren en Oncarlos kwam te koop. Maar hij heeft een beetje een apart karakter en is erg heet, dus als dressuurpaard kregen ze hem niet verkocht. Toen kwam de vraag of ik het niet wilde proberen met hem. Zo gezegd, zo gedaan. Ik zou er mee gaan springen, maar daar was hij niet zo handig in. Hij is van nature een heel heet paard en als hij hindernissen zag wilde hij er graag heen. Maar in combinatie met zijn kijkerigheid zorgde dat ervoor dat de balken in het rond vlogen. Mijn zusje reed toen een cross en daar ben ik gaan kijken. Het kriebelde bij mij ook en ik dacht: ik probeer het gewoon. Oncarlos kon top dressuren, springen deed hij inmiddels ook goed, en voor het crossen bleek hij geboren.

Ik was altijd heel zenuwachtig voor de cross, maar Oncarlos ging gewoon van start. Hij wist precies wat hij moest doen. Crossen is iets natuurlijks voor hem. Hij had altijd heel snel het overzicht en wist precies hoe hij tussen de vlaggetjes door moest. Ik denk wel eens terug aan mijn eerste Wereldbekerwedstrijd, mijn tweede driester: Fontainebleau. Ik had totaal geen controle. We gingen van start en ik kon er niet aan sturen. Oncarlos wist echter precies wat hij moest doen, alsof hij die cross al eerder had gelopen. Hij sprong exact de lijntjes zoals ze bedoeld waren, terwijl de hindernissen van de eenster er ook gewoon naast stonden. We gingen echt véél te hard en ongecontroleerd, maar het was heel bijzonder hoe hij de cross zelf opzocht. Gelukkig heb ik die controle later in orde gekregen.
‘Ik heb wel gedacht: waar ben ik aan begonnen...’

[row]

[eight]

Doordat Oncarlos zo overijverig is werd ik wel eens gek van hem. Mijn vader heeft hem ook regelmatig gereden. Hij gaf niet op en werd nooit kwaad, maar bleef heel rustig doorrijden. Er zijn wel eens dagen geweest dat hij er 1,5 of 2 uur op zat. Met rustig doorgaan en kalm blijven bereik je veel, want Oncarlos maakte een omslag. Hij heeft mij veel doorzettingsvermogen bijgebracht en heeft me ook – als jonge, prestatiegerichte ruiter die ik was – geleerd dat het niet altijd allemaal in één keer goed hoeft te gaan. Een paard moet wel kwaliteit laten zien, maar geef hem alle tijd die hij nodig heeft.

Oncarlos is een bijzonder paard. Met rijden is hij heet en energiek, maar op stal en in de wei straalt hij echt rust uit. Hij is heel relaxed. Maar ook een grote mafkees. In het begin is hij wel eens losgebroken en schoot hij de zadelkamer in. Daar lag hij dan: onderuit op zijn kont, in de zadelkamer. Ook wilde ik een keer onder het zadel de poort openen op het erf. Ik wilde hem iets dichter bij de poort krijgen en legde mijn been eraan. Toen sprong hij ineens, vanuit stilstand, mét mij erop over een poort van 1,20, op het asfalt. Ik dacht toen echt: ‘Waar bén ik aan begonnen!’.

Hij staat nog steeds bij ons op stal en daar zal hij altijd blijven. Vorig jaar september is hij met pensioen gegaan. Nu is hij 19 jaar en geniet hij van een actief pensioen. Hij wordt nog regelmatig gereden en gaat wel eens mee op buitenrit. Nieuwe stagiaires bij ons op stal nemen hem wel eens aan de hand mee en dan is hij zo mak als een lammetje. Ik denk dan: ‘Je moest eens weten..’ ”

[/eight]

[four]

[panel]

 

De nu negentienjarige Concrex Oncarlos werd met zijn ruiter Tim Lips op de Olympische Spelen van 2010 in Hong Kong vijftiende. Vier jaar later in Londen maakte hij deel uit van het eerste Nederlandse eventingteam op de Spelen in twintig jaar. De succesvolle combinatie schitterde op veel Nederlandse- en Europese kampioenschappen en wonnen twee jaar geleden nog in Breda het CSI3*. Tim Lips en Oncarlos waren jarenlang een combinatie waar het Nederlandse eventingteam op kon bouwen.


[/panel]

[/four]

[/row]
120815068_ABFweb