drinken, neus, water
drinken, neus, water

Een kopje thee voor je paard

Nieuws

Theeleuten met je paard…kun je het je voorstellen? Groene thee wordt in de Chinese geneeskunde al decennia lang toegepast door de geneeskrachtige werking. Groene thee staat bekend om zijn antibacteriële en ontspannende werking, krachtige antioxidanten en gunstige werking op de bloedsuikerspiegel, het hart, cholesterol, bloeddruk en leverfuncties. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat ook paarden baat hebben bij groene thee in de vorm van supplementen die groene thee extracten bevatten.Grondstoffen


De belangrijkste grondstoffen van groene thee zijn een groep chemische stoffen die catechinen heten,  zoals cafeïne, EGCG en het aminozuur theanine, een bouwsteen voor eiwitten. De combinatie van deze stoffen heeft een rustgevend effect op het lichaam en zenuwstelsel én maakt alert en helder. Het verminderd dus angst en stress zonder dat het duf maakt. Daarnaast heeft EGCG een ontstekingsremmende werking.

Catechinen


Er wordt op dit moment zelfs onderzoek gedaan of groene thee invloed heeft op ziekten die geassocieerd worden met vrije radicalen (stoffen die schade toebrengen aan het lichaam en het verouderingsproces versnellen) en reactieve zuurstofdeeltjes, zoals kanker of hart- en vaatziekten. Naast de antioxiderende eigenschappen van de catechinen, worden  ook anti-diabetische, antibacteriële, ontstekingsremmende en eigenschappen tegen obesitas waargenomen.

Supplementen voor paarden


Grondstoffen van groene thee kom je steeds meer tegen in supplementen voor paarden. Een aantal gewrichtssupplementen bevatten al EGCG en in verschillende kalmerende supplementen is theanine terug te vinden. Uiteraard zijn natuurlijke remedies zeer aantrekkelijk, maar houd het wel bij supplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor paarden. Supplementen met groene thee extracten voor mensen kunnen hogere doses cafeïne bevatten wat voor sommige (wedstrijd)paarden problematisch kan uitpakken in de vorm van veel explosieve energie.

Meer onderzoek naar de effecten bij paarden is nodig om garanties te kunnen geven, maar we kunnen er van uitgaan dat groene thee extracten hetzelfde effect op paarden heeft als op mensen. Gebaseerd op de onderzoeken die zijn gedaan kan groene thee dus de stemming ondersteunen en kalmerend werken.

VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.