Het afscheid van Ziësto
Het afscheid van Ziësto

Het afscheid van Ziësto

Nieuws

Je paard, je maatje, je ‘alles’… En dan is hij er niet meer. Hoe ga je verder, maar ook: hoe kijk je terug op jullie tijd samen? Vorig jaar augustus liet Sarah Schutte haar Ierse volboed Ziësto inslapen. Dat was een moeilijk besluit, want Sarah en Ziësto waren erg gehecht aan elkaar.


[row]
[seven]

“In 2010 kocht ik Ziësto, mijn allereerste eigen paard. Toen ik Ziësto voor het eerst ontmoete en zijn manen voor zijn ogen weghaalde, zag ik zijn twinkelende blik en was ik meteen verliefd. Qua gezondheid was hij niet het paard dat ik in eerste instantie voor ogen had, maar hij straalde een energie uit waarin ik me herkende. Ik zocht dan ook een soulmate, iemand die niks hoeft te zeggen maar er wel voor je is. Zo’n paard was hij. Ik was ontzettend blij dat ik nu mijn eigen paard had. Het eerste half jaar trainde ik vanaf de grond zodat hij meer spieren kon krijgen. Hij kwam bovendien op gewicht en daarna reed ik recreatief met hem. Twee jaar genoten we van elkaar. We deden aan dressuur maar reden ook veel in het bos.”

[/seven]
[five]
[panel]

Ziësto
2004 tot 2015


Eigenaar: Sarah Schutte (1989)
Ras: Ierse Volbloed
Kleur: Bruin


Ziësto was een vechter en ging voor je door het vuur.


[/panel]

[/five]
[/row]

Lastige keuze


“Toen hij een jaar of negen was, ging het hard achteruit met zijn knie. Dat er iets mis was, was bij de koop al bekend, maar hij kon er met de juiste zorg prima mee lopen. We hielden de artrose in de gaten, maar plots had hij er pijn aan. Bovendien had hij een cyste op zijn knie. De dierenarts zei ‘Denk er vast over na wat je wilt, in het belang van het paard.’ Ik zorgde ervoor dat hij dag en nacht met de kudde op de wei kon genieten en bleef naar hem toe gaan. Maar hij ging achteruit en keerde in zichzelf. De keuze was lastig en ik heb een tijdje getwijfeld, maar uiteindelijk nam ik het besluit om hem in te laten slapen. Gek genoeg werd hij weer vrolijk toen ik besloten had. Het leek alsof hij aan mij voelde dat ik opgelucht was, dat ik er nu vrede mee had. Het bevestigde, dat ik het juiste deed.”

Hechte band


“In die vier jaar dat we samen waren, ging ik bijna dagelijks naar hem toe. We hebben een bijzondere band opgebouwd. Hij is in zijn verleden renpaard geweest en daarna heeft hij lang alleen op de wei gestaan. Ook ik voelde me in het verleden vaak alleen. Ik vond in hem een maatje die er altijd voor me was, en ik was er altijd voor hem. De liefde en het respect dat we beiden misten, vonden we bij elkaar. Dat maakte de band zo bijzonder: je wordt heel hecht met elkaar. Als ik mijn dag niet had, dan maakte hij die weer goed. En als het met rijden niet ging, dan stapte ik af en duwde ik niet door. Hij leek ook wel dankbaar dat hij het nog zo fijn heeft gehad de laatste jaren.”
‘Wat hij mij geleerd heeft, is dat je sterk moet zijn. En dat je er niet altijd alleen voor staat, ondanks dat je dat gevoel hebt’

Sterk zijn


“Wat hij mij geleerd heeft, is dat je sterk moet zijn. En dat je er niet altijd alleen voor staat, ondanks dat je dat gevoel hebt. Ik ben door hem gewoon een stuk sterker geworden. Ik was best onzeker en hij heeft me liefde en bevestiging gegeven. Na zijn dood viel ik ook niet in een gat, maar draag ik die warmte juist met me mee. Hij zal altijd aanwezig zijn voor mij.”

Levende herinnering


“Ik heb veel verdriet van zijn dood gehad, maar ik deed het voor hem. Inmiddels heb ik ook nog een ‘levende’ herinnering aan hem: Ziësto stond in de wei en het klikte heel erg met een merrie en haar veulen. Hij was een soort pleegpapa voor het veulen en het kleine dier was trots dat ze een familie had. In de tijd dat ik afscheid nam van Ziësto had ik veel contact met de twee. Een tijdje terug kocht ik het veulen. Het is heel bijzonder dat zij Ziësto nog gekend heeft. Het is een lief en aanhankelijk dier en een herinnering aan mijn oude paard.”

P.S.: Elke vrijdag vind je een nieuw verhaal online.


[button href=”https://www.bitmagazine.nl/algemeen/heb-jij-je-paard-verloren-doe-je-verhaal-in-de-online-rubriek/49407/”]Geef je op[/button]