150822951_ABFweb
150822951_ABFweb

IJsbrand en Bram over sport en carrière

Nieuws

Welk beroep zouden stalgenoten Adelinde Cornelissen en Wout-Jan van der Schans hebben als ze geen topruiters waren geworden? En wat leert Bram Chardon van zijn vader IJsbrand en andersom? Iedere maand kletsen we met een bekend duo uit de paardenwereld over hun carrière, karakter en vrije tijd. Deze maand: vader en zoon IJsbrand en Bram Chardon over hun carrière, training en trots.


[row][six]


Naam: IJsbrand Chardon
Is: internationaal vierspanmenner
Vindt: discipline heel belangrijk


[/six][six]


Naam: Bram Chardon
Is: vierspanmenner pony’s
Zou: weleens een mooie cross willen rijden


[/six][/row]

Hoe oud was je toen je voor het eerst op een paard zat en waar komt de liefde voor paarden vandaan?


[row]
[six]

Mijn vader had een veehouderijbedrijf, met ook wat paarden. Hij was actief wedstrijdruiter in de military, wat tegenwoordig eventing heet. Ik ben er dus van kinds af aan mee opgegroeid en vond het prachtig.


[/six]
[six]

Waar de liefde voor paarden bij mij vandaan komt lijkt me duidelijk, haha! Ik ben geboren op een manegebedrijf. De liefde voor paarden: daar kon ik niet omheen. Toen ik een jaar of zes was mocht ik op een gepensioneerd wedstrijdpaard van mijn vader rijden. Op hem heb ik leren rijden. Niet veel later gingen we ook mennen.


[/six]
[/row]
[hr]

Je bent dagelijks met paarden bezig, wat vind je het allerleukst en wat zou je er wel aan kunnen missen?


[row]
[six]

De veelzijdigheid in onze sport vind ik het leukst. Dressuur (ook onder het zadel), marathon, vaardigheid. Het is mooi om de totale controle over een paard te krijgen en eruit te halen wat erin zit. Het blijft altijd een uitdaging. Ik zou niets kunnen missen aan de sport, ook de mindere kanten niet.


[/six]
[six]

Het allerleukst vind ik dat het nooit saai wordt. Een paard is geen machine die je aan en uit zet en altijd hetzelfde rondje loopt. Je bent nooit uitgeleerd en hebt altijd iets om voor te trainen. Wat ik wel kan missen zijn blessures. Het kan heel frustrerend zijn als je paard geblesseerd raakt, maar je hebt er geen grip op. Wat ik soms ook lastig vind is dat we nooit kunnen zeggen: we zijn een dag dicht. Bijvoorbeeld als je op zondag met familie in de tuin zit. Er zijn altijd dingen gaande op het erf en er zijn altijd klanten met vragen of er is iets met een paard. We gaan één keer per jaar, tussen het indoor- en outdoorseizoen in, een paar dagen met het hele gezin op vakantie. Dat is het enige moment waarop we de thuissituatie tot op zekere hoogte even loslaten.


[/six]
[/row]
[hr]
[row]

Welke andere discipline zou je wel eens willen proberen en waarom?


[row]
[six]

Ik vind zowel dressuur, springen als eventing heel mooi. Ik heb mezelf nu helemaal gefocust op het mennen, maar een andere discipline op het hoogste niveau beoefenen zou ik ook super vinden. Vroeger deed ik ook alles, ik ben heel breed opgeleid. Maar mij is ooit gezegd: kies waarin je wilt schitteren. De veelzijdigheid in het mennen sprak mij erg aan.


[/six]
[six]

Eigenlijk heb ik alles wel geprobeerd. Toen ik op Deurne zat heb ik veel dressuur gereden, ik heb gesprongen en eventing gereden. Als ik echt moet kiezen dan zou ik nog wel eens een mooie cross willen rijden. Dat vind ik vergelijkbaar met de marathon bij het mennen. In een springparcours en een dressuurproef moet een paard ook alles geven, maar in de marathon en de cross moet een paard echt vechten. Je krijgt het gevoel dat het paard zo hard als hij kan voor je werkt. Je moet elkaar 100% vertrouwen, aangezien je in volle galop op een hindernis af rijdt.


[/six]
[/row]
[hr]
[row]

Wat is belangrijk in jouw training? Waar ‘hamer’ je op?


[row]
[six]

Discipline en scherpte. Je moet een plan hebben: ergens naartoe werken. Niet zomaar een beetje het uur volmaken, dat heeft geen zin in topsport. Er moet een visie, een idee achter zitten. Train gedisciplineerd trainen en blijf consequent blijven: geen compromissen sluiten. Als je traint, moet je goed trainen.


[/six]
[six]

Ik vind het belangrijk om bij elk paard individueel het maximale eruit te halen. De zwakke kanten van paard probeer je te verbergen, de goede kanten probeer je uit te buiten. Maak optimaal gebruik van het talent wat het paard heeft. Bij vierspan mennen is dat niet anders. Natuurlijk heeft niet elk paard heeft talent voor alle onderdelen. Het gaat om het vinden van de juiste mix van paarden met heel veel talent een giga werkwilligheid. Zie het als het samenstellen van een voetbalteam: elf talentvolle spelers maken nog geen team. Ze moeten wel kunnen functioneren in een team.


[/six]
[/row]

[hr]
[row]

Waar ben je het meest trots op?


[row]
[six]

Dat je een team samenstelt en daarmee de wereldtitel pakt. De mensen waar je mee werkt, de paarden: alles moet kloppen. Dat is zo ongelooflijk mooi. Zó gaaf. Dat kan je niet kopen. De karakters van de paarden moeten samenvallen, je moet er een klik mee hebben. Een team dat zó onoverwinnelijk is: dat is me een paar keer gelukt en het gaat me weer lukken.


[/six]
[six]

Het meest trots ben ik op de WK-overwinningen die ik heb behaald met mijn pony’s. Als we het hebben over streven naar perfectie op de drie de onderdelen dan ben ik het meest trots op de overwinningen in Pau en Breda. Daar won ik alle drie de onderdelen: dressuur, marathon en vaardigheid. Ik weet niet of ik dat ook ooit bij de paarden zal bereiken, maar het was een geweldige afsluiting van mijn ponytijd.


[/six]
[/row]
ijsbrand
Bram