rug, aalstreep, fjord
rug, aalstreep, fjord

Bit Buzz: Mechanisme achter aalstreep ontcijferd

Nieuws

Even lekker lezen tijdens je lunch! Bit brengt dagelijks om 12:00 uur je portie paardennieuws. We verzamelen items op het gebied van instructie, gedrag en welzijn. Daarnaast ontbreken humor en emotie natuurlijk niet! Vandaag onder andere: Mechanisme achter de aalstreep wordt ontcijferd, kudde Exmoorpony’s uitgezet en tips voor als je paardenspullen leent.



Onderzoek


Wetenschappers in Zweden zijn bezig het mechanisme achter de aalstreep op de rug van onder andere Fjorden de ontcijferen. Mutaties van één enkel gen blijken belangrijk. Dit gen kan ook belangrijk zijn geweest bij camouflage van wilde paarden. Lees hier meer.



Buitenrijden


Even weg van de kerstdrukte? Manege Snorrewind in Holten organiseert op Tweede Kerstdag een buitenrit in het natuurgebied De Borkeld. Met je eigen paard of pony of één van Snorrewind een rit van twee uur maken tussen de Schotse Hooglanders, langs de schaapskooi, door de leemkuilen, het hoogveen en over de heide, proberen reeën te spotten en de mooiste, vaak onbekende ruiterpaden ontdekken. Klik hier voor meer info.



Nieuws


Afgelopen week zijn in een natuurgebied in Tsjechië opnieuw veertien Exmoorpony’s uitgezet. In maart dit jaar waren al veertien paarden uitgezet, een hengst kwam er later in de lente bij. Het project is onderdeel van het European Wildlife Programma en was succesvol. Lees hier meer.



Fun


Er zijn van die types die je op elke stal tegenkomt. Van de betweter tot pusherige ouder: hoeveel herken jij er van dit lijstje?



Beeld


Waar moet je aan denken als je spullen van een ander leent? Bekijk dit leuke filmpje en houdt je stalgenoten te vriend!