Paard versus hond
Paard versus hond

Paard versus hond: Overeenkomsten en verschillen

Nieuws

Veel paardeneigenaren hebben ook een hond en als je hen vraagt wat het verschil tussen de dieren is, is het antwoord dit: het paard is een prooidier, een hond een roofdier. Een groter verschil bestaat bijna niet. En toch zouden we ons paard best wat vaker als de hond mogen behandelen. Kijk hieronder maar eens naar de zindelijkheid van beide diersoorten.  In Bit 232 lees je meer over de overeenkomsten tussen honden en paarden en hoe je iets extra’s voor je paard kan doen. Je krijgt tips van drs. Eline Teygeler, gedragstherapeut voor honden en Arlène Jansen, gedragstherapeut voor paarden, beide docenten van Tinley Academie.


Overeenkomst: Honden en paarden vervuilen hun eigen ‘nest’ liever niet.
Verschil: Honden kunnen hun ‘nest’ schoonhouden, omdat we ze uitlaten.

Jij en je hond houden het huis liever schoon. Daarom wandel je drie keer per dag met hem, zodat hij zijn behoefte buiten kan doen. Alleen als het echt niet anders kan, zal een hond het binnen of in de kennel zijn doen.

Voor je paard geldt hetzelfde. Hij is net zo zindelijk en houdt ook zijn huis liever schoon. Als de stal groot genoeg is, zal hij steeds op dezelfde plek mesten en daar niet gauw gaan staan. “Als een paard de keuze had, zou hij liever niet mesten en urineren op de plek waar hij staat, slaapt of eet”, zegt Jansen. “Door het ‘ophokken’ van paarden laten ze dus eigenlijk afwijkend gedrag zien en vervuilen ze toch hun directe leefomgeving.”

Tip: ga zelf eens in de stal staan en ruik en kijk wat er verbeterd kan worden.

Paard versus konijn


Weet je trouwens welk ander dier op je paard lijkt? Het konijn! Volgens Eline Teygeler zijn konijnen op sommige vlakken net pluizige mini-paardjes. Zie hier twee belangrijke overeenkomsten:

  • Zowel paarden als konijnen hebben van nature veel ruimte nodig. De natuurlijke habitat van een konijn is zo’n 45 voetbalvelden groot.

  • Een konijn kan relatief snel aan nieuwe dingen wennen, maar kan ook vrij snel weer verwilderen als je lang niets met hem doet. Als je een paard meeneemt voor een buitenrit kun je hem leren voorbij bepaalde ‘enge’ obstakels te lopen, maar als je hem vervolgens wekenlang alleen in de binnenbaan rijdt, zal hij de volgende buitenrit weer net zo eng vinden. “Dan is hij het ontwent”, zegt ze. “Alles is weer nieuw en hij gedraagt zich als een typisch vluchtdier en handelt instinctief.” En hoe zit dat met een hond? “Als een hond ergens aan gewend is, duurt het veel langer voordat hij het ontwent en weer schrikt.”


Lees het volledige artikel in Bit 232. Deze editie ligt vanaf dinsdag 22 december in de winkel. Bestel ‘m hier!