yves houtackers
yves houtackers

Tip Yves Houtackers: Blijf aandachtig werken aan houding, zit en balans

Nieuws

Elke week krijg je een tip van een deskundige. Deze week is de tip afkomstig van springruiter Yves Houtackers.

[caption id=”attachment_53022” align=”alignright” width=”268”] Yves Houtackers[/caption]

“We staren vol bewondering naar torenhoge hindernissen, moeilijke lijnen en parcoursen en combinaties om u tegen te zeggen en kunnen er geen genoeg van krijgen. Menig toeschouwer staat bewonderend te kijken. Er worden nogal prestaties geleverd, door mens en dier. De weg om daar te komen hoeft helemaal niet zo spectaculair te zijn, integendeel.

Ik vind het als ruiter en trainer zeer belangrijk, om op welk niveau dan ook en met grote regelmaat terug te grijpen naar de basis. Het is in die basis, dat de toppers – vier- en tweebeners – gevormd en gekneed worden om in het weekend te schitteren.

Het dagelijkse werk van een springpaard- en ruiter hoort afwisselend en verfrissend te zijn en we moeten als ruiter voldoende aandachtig zijn over onze eigen invloed op het gaan van het paard. Het belang van een goede houding, een onafhankelijke zit en het in balans blijven in de verschillende gangen en in het springwerk, moeten naast de consequente inwerking van de natuurlijke hulpen, centraal staan in de opleiding van ruiter en paard.

Het voorwaarts zijn, het correct aan de hulpen staan en het vertrouwen in de ruiter worden mijns inziens verbeterd door het kleine en lage werk. Rijd dressuurmatig, en werk aan tempocontrole, zorg ervoor dat je paard aan het been is en op een gevoelvolle manier de halve ophouding laat doorkomen. Het belang van een goed basistempo en een kwalitatieve galop mag zeker niet uit het oog verloren worden.

Bewerk je paard om tot nageeflijkheid en een constante aanleuning te komen. Als dat alles al een beetje wil lukken, integreer je dat op twee balken op de grond op een rechte lijn, daarna kun je hier lage steilsprongen van maken waarbij je zelf iedere keer het aantal galopsprongen bepaalt. Speel met de afstanden en leer je paard te wachten, de galopsprong te verkorten en te vergroten. De invloed van houding, zit en balans van de ruiter kan ook bij dit werk verbeterd en geperfectioneerd worden. Op deze manier zal ook het ruggebruik van het paard optimaal worden, dat op zijn beurt weer zal bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van het totaalplaatje van de ruiterhouding en het gaan van het paard.

Het zijn deze kleine aandachtspunten die het grote verschil maken in het leveren van topprestaties, iets waar mijn leerlingen en ikzelf dagelijks naar streven.”

“Ik wil de pen graag doorgeven aan Joe Clee.”
yves houtackers1